Nokia mobilújdonságok a CeBIT-en

, 2001. március 21. 22:51
A Nokia 3330-as kapcsolatot teremt a mobilszolgáltatások és az információs szórakoztatás világával, a Nokia 6310 GPRS-sel és Bluetoothszal teszi egyszerűbbé az internet-hozzáférést és -kapcsolódást, a GPRS-képes Nokia 8310-es divattelefon "intelligenciával ötvözi a szépséget", a Nokia Music Player segítségével a felhasználók beépített FM sztereó rádiót, valamint letölthető hang- vagy zenefájlokat hallgathatnak.
A Nokia 3330-as egy sor új szolgáltatást kínál a Club Nokia tagjainak. A játékok sorát a “Bumper”-rel egészítették ki, s új szintekkel frissítették fel a Space Impact és a Snake II játékokat is. Az új telefonnal felhasználója emellett egyénileg vagy interaktív módon több partnerrel, számos szolgáltatói portálon elérhető WAP-játékokat is játszhat.

A 3330-as egyéb funkciói között megtalálható a hangfelismerő tárcsázás, amely nyolc számot képes hangminta alapján felhívni. Új funkció a 100 név tárolására alkalmas belső telefonkönyv és egy „először rezeg, aztán cseng” csengőhangváltozat is. A Nokia 3330 üzenetküldő funkciója a mobilcsevegést is tartalmazza. A továbbfejlesztett üzenetküldő funkciók között megtaláljuk az egyszerű és gyors csevegést elősegítő prediktív szövegbevitelt, a 12 gyárilag tárolt kép küldésének lehetőségét, valamint egy letölthető kép fogadására elegendő tárolóhelyet. A Nokia 3330-as a szokásosnál háromszor hosszabb üzenetek továbbítására alkalmas.

A Nokia 3330-ashoz olyan három új, grafikus Xpress-on elő- és hátlapot terveztek, ahol a hátlapok oldalán található fényképtartóban fotókat lehet tartani. Ezenkívül tartozékként négy színes, valamint három grafikus Xpress-on elő- és hátlap választható. A Nokia 3310-es összes kiegészítője kompatibilis a Nokia 3330-assal. A 133 gramm súlyú telefon 4,5 óra beszélgetési és 260 óra készenléti időt biztosít. A telefon 2001. második negyedévében kerül az üzletekbe.

***

A Nokia 6310-es hozzáférést biztosít a GPRS-en keresztül működő WAP-szolgáltatásokhoz, valamint az integrált Bluetooth technológia révén továbbfejlesztett kapcsolódási lehetőséget nyújt. A készülék a legfrissebb WAP-funkciókat támogatja a WAP 1.2.1 szoftver segítségével, mely a PC-s keresőprogramokhoz hasonlóan cookie-kat is képes tárolni. A beépített WTAI (vezeték nélküli telefóniaalklamazás interfész) nyilvános könyvtára révén a felhasználó WAP-oldalról is telefonálhat. A telefon integrált Bluetooth modullal is rendelkezik, amely a 10 méteren belül található kompatibilis Bluetooth eszközökkel vezeték nélküli adat- és hangátvitelre egyaránt képes. A SyncML lehetővé teszi a távolból végzett adatszinkronizációt is. A telefon naptára, címregisztere és tennivalólistája egy WAP-kapcsolat segítségével távolról is egyeztethető az irodai alkalmazásokkal vagy web-alapú naptárszolgáltatásokkal. A helyi szinkronizálás Bluetooth-szal infravörös kapcsolaton vagy vezetéken keresztül végezhető el. A telefonnak új óra- és időmérési funkciói is vannak, például a visszaszámláló és a stopper. Az árfolyam-átváltóval többszörös átváltási műveletek válnak elvégezhetővé. A menüpontok új eleme a tennivalólista.

A Nokia 6310-es EGSM 900/1800-as kétsávos mobiltelefon. Súlya 111 g, mérete 47x129 mm. A hálózati feltételektől függően 3 óra beszélgetési és akár 20 napos készenléti idővel rendelkezik. A telefon 2001. utolsó negyedévében kerül az üzletekbe.

***

A Nokia 8310-es az első Nokia telefon a piacon, amely a GPRS technológiát is magában foglalja. A telefon háromdimenziós felülete és áttetsző borítása egyedülállóan esztétikus látványt nyújt. A készülék beépített FM rádió és kettős fejhallgató funkciót is tartalmaz. Az új fejhallgató kényelmessé teszi a hívások és a rádió egyidejű kezelését. Rádiózás közben is könnyű a hívásfogadás, lehet internetet böngészni, játszani, üzenetet írni vagy a telefonkönyvben keresni. A hangfunkciók között megtalálható a hangos tárcsázás és a rádió hanggal történő bekapcsolása. A telefonon az infravörös funkció is aktiválható hanggal, és utasítani lehet a felhasználói profilok, például a “utcai” és a “tárgyalás” profil közötti váltásra. További érdekesség a mintegy hárompercnyi hangos emlékeztető szöveg rögzítésének lehetősége.

A Nokia 8310-es a legfrissebb WAP-funkciókat tartalmazza, emellett támogatja a WAP 1.2.1 változatát is. A készülék EGSM 900/1800 kétsávos mobiltelefon, amely 9-féle színkombinációban kapható. Súlya 84 g, 97 mm hosszú, felszíne pedig 66 cm2-es. A telefon beszédideje eléri a 4 órát, készenléti ideje a rádió működése nélkül 400, azzal együtt 20 óra. A telefon 2001. harmadik negyedévében kerül az üzletekbe.

***

A Nokia Music Player segítségével a felhasználók beépített FM sztereó rádiót, valamint letölthető hang- vagy zenefájlokat hallgathatnak, emellett a telefonnal együtt fejhallgatóként is használható. A készülék a Nokia 3310-es, 3330-as, 8210-es és 8850-es telefonjaival kompatibilis, és 2001. harmadik negyedévében jelenik meg az üzletekben.

„A Nokia Music Player a mobiltelefon-tartozékok új dimenzióját képviseli. A Nokia Music Playerrel a PC-re telepített Nokia Audio Manager PC szoftver segítségével AAC és MP3 formátumú zenefájlokat lehet letölteni. A Nokia Music Player 32 MB-os memóriakártyája a kódolás formátumától és minőségétől függően mintegy egyórányi hangtartalmat képes tárolni. Mivel a Music Playernek csupán egy kis ceruzaelemre (AAA-elem) van szüksége, így önállóan, más berendezéstől függetlenül is használható” - mondta Juha Reima, a Nokia Mobile Phones Accessories alelnöke.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38