CeBIT: 2,3 GB-os MO meghajtók

Tóth Kristóf, 2001. március 21. 23:13
A Fujitsu Ltd. és a Sony Corp. cégek a magnetooptikai (MO) meghajtóik legújabb továbbfejlesztésének eredményeként a CeBIT-en szerdán bemutatták az új, immár 2,3 GB/lemez kapacitású meghajtókat.
A két cég új magnetooptikai elven működő meghajtóinak prototípusait a németországi CeBIT számítástechnikai kiállításon mutatták be. Az új MO meghajtók a technológiában jelenleg egyedülállóan 2,3 GByte adatot tárolnak a véletlenszerűen írható/olvasható lemezekre. Ez a kapacitás a kereskedelmi forgalomban lévő legújabb meghajtókénál majdnem kétszer nagyobb.

Az új, 2,3 GB-os meghajtók és lemezek az idei év vége felé fognak a boltokba kerülni. Az eszközök leginkább az üzleti alkalmazási területekre készülnek különféle adatmentési funkciók ellátására. A főként telefonközpontok és ATM-ek adattárolójaként, valamint nagy videofájlok és adatbázisok továbbítására használatos meghajtók és lemezek immár a Media ID másolásvédelmi rendszert is tartalmazzák. Az új nagy kapacitású meghajtók visszafelé kompatibilisek maradtak az 1,3 GB-os és az annál is kisebb kapacitású lemezekkel egészen az eredeti 128 MB-osokig.

A Sony és a Fujitsu új meghajtói erős konkurenciát állítanak a nagy kapacitású hordozható adattárolók jelenleg elterjedt változatainak, leginkább a DVD-meghajtóknak, valamint az Iomega-féle JAZ-nak. A 2 GB/lemez kapacitást elérő meghajtók között jelenleg a JAZ meghajtó a legnépszerűbb 2 GB-os kapacitással. Az Iomega eszközét a 2,6 és 4,7 GB-os újraírható DVD-technológiák követik, de ezek között jelenleg elég nagy az inkompatibilitás és a kavarodás.

A 2 GB-nál kisebb kapacitású hordozható meghajtók között a CD-R és a CD-RW technológia a legnépszerűbb, de jelenlegi 1,3 GB-os MO meghajtók és a Sony áprilisban megjelenő 1,3 GB-os dupla sűrűségű CD-i (DDCD) is versenyképesek lehetnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50