Létszámcsökkentés a Nokiánál és az Ericssonnál

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 28. 08:00
Az északi távközlési berendezés gyártók az iparág betegeskedésének újabb kórtüneteit mutatták kedden. A svéd Ericsson bejelentette, hogy 2100 állást megszüntet Svédországban és két gyárát bezárja Nagy-Britanniában veszteségcsökkentés végett. Az eddig viszonylag immúnisnak tűnt finn Nokia három-négyszáz, nem kulcsfontosságúnak minősített munkahely felszámolását jelentette be szélessávú részlegében.
A Nokia a második negyedévben hajtja végre az átszervezést. – A szélessávú piac az utóbbi időben megváltozott, és alkalmazkodni kell a növekvő versenyhez - mondta Olli Oittinen, a Nokia Networks, Broadband Systems első alelnöke.

Közben az Ericsson áramvonalasítási törekvéseivel, 2002-től évi 20 milliárd svéd korona (1,96 milliárd dollár) megtakarításának szükségletével indokolta a 2100 állás megszüntetését két svédországi üzemében, Kumlában és Linköpingben. A linköpingi termelést áthelyezik a szingapúri Flextronicshoz.

Nagy-Britanniában a carltoni és a scunthorpe-i gyárukat zárják be a harmadik negyedév végéig. Ott 1200 alkalmazottjuk dolgozik jelenleg. Az Ericsson egyelőre vevőt keres a két gyáregységre. A svéd vállalat azt is közölte, hogy létszámstopot léptet életbe, és 50 százalékkal csökkenti tanácsadói számát is. Az Ericsson közleménye bizonytalannak, rossz előjelekkel terhesnek minősítette a jelenlegi gazdasági helyzetet.

Az Ericcson nemrég 4-500 millió dolláros veszteséget jósolt magának az első negyedévről. Januárban még nullszaldót ígért részvényeinek. Az Ericsson előzőleg januárban jelentett be létszámcsökkentést, akkor 600 főre vonatkozóan.

A múlt héten az amerikai Motorola jelentette be újabb 4000 állás megszüntetését. Ezzel együtt december óta 22 ezer álláshely felszámolását közölte az amerikai távközlési gyártó.

Kulcsszavak: Nokia Ericsson +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59