aXio: élő internetes aukció

, 2001. március 28. 18:49
Magyarországon most először, április 1-jén közvetítenek élő, interaktív aukciót az interneten. Korábban történtek már hasonló próbálkozások, ám akkor az érdeklődők csak nézhették, mi történik az árverés helyszínén, nem szólhattak bele a folyamatba, nem licitálhattak. Az aXio online aukciósház most ezen szeretne változtatni.
Magyarország piacvezető internetes aukciósháza, az áprilisban teljesen megújuló aXio – www.axio.hu – vállalta, hogy új szolgáltatást kínál az aukciósházaknak, hogy végre a hazai árverések is bekapcsolódhassanak a világháló vérkeringésébe. Az aXio új szoftvere – amit az Erba Kft. fejlesztett ki – április 1-jén, a Biblical Word Judaica Galéria aukcióján debütál. Ám a tárgyak, amelyek kalapács alá kerülnek, már megtekinthetők a galéria és március 28-tól az aXio honlapján. Az egyes tételek a katalógus sorrendjében kerülnek kikiáltásra, ám az internetes licitálókat egy, a helyszínen ülő operátor is segíti az eligazodásban. Mindannyian egy chatboard segítségével kommunikálhatnak - vagyis pillanatról pillanatra nyomon követhetik a licitek alakulását.

Természetesen az internetes viszonyok ismerői megkérdőjelezhetik, mennyire hatékony egy ilyen licitálóprogram, mennyire van esélyük a számítógép előtt ülő vásárlóknak a teremben helyet foglaló aukciózók ellenében. Hiszen az utóbbiak sokkal gyorsabban reagálhatnak a licitekre. Az internetes résztvevők képernyőjükön folyamatosan látják – 1 másodpercen belül –, mekkora összegű a következő licit. Ha ők egyszerre mondják ki a következő árat egy, a teremben helyet foglaló érdeklődővel, akkor az árverés vezetője minden esetben a jelen lévő licitjét fogadja el. Ám leütés előtt, pontosan azért, hogy az internetes vásárlók se maradjanak le, a szokásos „Először, másodszor, senkit többet….. harmadszor” bűvös mondat alatt az árverésvezető elég időt hagy az interaktív formában aukciózóknak. Április elején az aXio most látható weboldala teljesen megváltozik. Az új dizájn mellé új szolgáltatások is kerülnek – ezek közül az első az off-line aukciók interaktív közvetítése az interneten. Az április 1-jei első árverést követően az aXio bármely galéria és aukciósház katalógusát megjeleníti honlapján, amelyek igénybe vehetik az aXio interaktív aukciós programját is. Ezen kívül az aXio továbbra is felületet kínál az egyéni felhasználóknak, akik több kategóriában adhatnak-vehetnek a weblapon. Így – a műkincseken kívül – gazdára találhat a számítógépektől a háztartási berendezéseken át a szórakoztatóelektronikáig és színházjegyekig, CD-lemezekig és videokazettákig bármi.

Kulcsszavak: aukció onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14