Az Intel kiáll a BlueTooth mellett

Tóth Kristóf, 2001. április 1. 21:18
Az elmúlt napokban jelentette be a Microsoft, hogy a közeljövőben nem kívánja támogatni a BlueTooth néven ismert drótnélküli hálózati szabványt, mivel az jelenlegi formájában nem megbízható. Az Intel ezzel szemben kitart a technológia mellett.
Igen, a BlueTooth késik, de mindig ugyanez történik, valahányszor egy új szabvány megalkotása van folyamatban, mondta Simon Ellis, az Intel Mobil Comms and Initiatives marketingmenedzsere a napokban. Ellis, aki a BlueTooth technológiát támogatók egyik legjelentősebb képviselője, a sajtónak megerősítette, hogy az Intel továbbra is elkötelezi magát a készülőben lévő vezeték nélküli összeköttetést megvalósító technológia mellett.

"A BlueTooth egy szabvány, és nem egy termék" - mondta Ellis. "Éppen ezért nem is lehet így tekinteni rá."

"Jelenleg ugyanott állunk a BlueTooth-tal, mint ahonnan még öt év kellett az USB megjelenéséhez is." Ellis arra utalt, hogy az USB kifejlesztésekor hasonló gondok merültek fel, mint jelenleg a BlueTooth-nál, és az ipar ezért az USB-t sem akarta elfogadni. A BlueTooth és az USB között azonban van egy jelentős különbség: A BlueTooth még csak két éves, az USB pedig akkor már jóval idősebb projekt volt.

Az 1.1-es verziójú BlueTooth specifikáció március elején készült el, mondta Ellis. A következő lépcső a négy kezdeti felhasználási profil meghatározása lesz: a file-továbbítás, az adatszinkronizáció, az internetelérés és a headset interfész. Az eszközöknek ezen kategóriák egyikébe kell majd esniük a BlueTooth technológiába kapcsolódáshoz. További, opcionális profilok lesznek még a fejlesztés, és az ebbe tartozó képfeldolgozás, nyomtatás, és a personal area network (közvetlen környezeti hálózat).

Ellis elmondta, hogy az Intel közvetlenül a chipsetjeibe fogja építeni a technológiát. A BlueTooth technológia az átlagos PC-kben azonban csak 2-5 év múlva fog felbukkanni.

Az Intel a BlueTooth technológián kívül a 802.11b nevű, szintén vezeték nélküli kommunikációt megvalósító technológiát is alkalmazni fogja. A BlueTooth és 802.11b támogatású Intel chipsetek 2002-2003 környékére várhatóak. Amikor a 802.11b technológia már egy-két éve a piacon lesz, és a kezdeti problémák megoldódtak, az Intel bevezeti a 802.11a szabványt is, amely a 802.11b-nek egy jelentős mértékben továbbfejlesztett változata.

A 802.11a jóval gyorsabb, mint a 802.11b társa, mivel annál magasabb frekvencián, 2,4 helyett 5 GHz-en működik. A 802.11a bevezetésével azonban várni kell mindaddig, amíg az 5 GHz-es spektrumtartomány világszerte felszabadul, mivel amíg a frekvenciát más eszközök használják, addig azzal gondok lennének. A HyperLAN-t, a 802.11a Európán kívüliek által támogatott változatát az Intel nem fogja támogatni, közölte Ellis.

Együtt fog-e működni a 802.11 és a BlueTooth? Ellis szerint igen. A két technológia által használt, frekvencia okozta problémákat - a www.theregister.co.uk szerint - minden bizonnyal hamar sikerül majd megoldani. Az ilyen okból kifolyólag kialakuló, igen ritka csomagvesztések könnyen orvosolhatóak az elveszett adat újraküldésével, amely sem a BlueTooth-nak, sem a 802.11-nek nem okoz gondot. A 802.11a-ra való áttérés pedig teljesen megszünteti majd ezt a problémát, mivel az magasabb, 5 GHz-es frekvencián üzemel majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50