Az Orange harmadik generációs "hangütése"

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 4. 07:47
A brit és nemzetközi Orange mobilszolgáltató, az iparág egyik első fecskéjeként, kedden nyilvánosságra hozta nagyszabású megbízásait a harmadik generációs (UMTS) mobilhálózatok kiépítésére.
A franciaországi hálózatot a francia Alcatel és a finn Nokia fogja építeni. A franciaországi koncesszióért tavaly 4,95 milliárd eurót fizetett az Orange anyavállalata, a France Télécom.

A nagy-britanniai hálózat építése kizárólag a Nokia dolga lesz, a németországi hálózat építésében pedig partnere lesz a svéd Ericcson.

A Franca Télécom keddi közleménye szerint a következő három évben 750 millió eurót költenek UMTS-beruházásokra Nagy-Britanniában és Franciaországban. A szállítókkal hároméves szerződéseket írtak alá, de ez nem határidő: a harmadik generációs szolgáltatás megindításának határidejét nem közölték.

Saját közleményében a Nokia kedden azt jelentette, hogy összesen 1,5 milliárd euró értékű megrendelésekre írt alá szándéklevelet a France Télécommal. A Nokia "hamarosan" megkezdi a szállításokat - írták, és hozzátették, hogy a finn cég áthidaló hitellel könnyíti meg az ügylet finanszírozását. Az áthidalóhitel-konstrukció értéke több mint 2 milliárd euró, a Nokia közleménye szerint.

A Nokia és az Ericsson nemrég a német MobilComtól is megrendelést kapott UMTS-hálózat megteremtésére. Az egyelőre 2003 végéig futó megbízás értéke 1,4 milliárd euró. A szállítók ebben az ügyletben is vállalták, hogy részt vesznek a finanszírozásban.

Kedden késő délelőtt 25,82 eurót ért a Nokia részvénye a helsinki értéktőzsdén, 5,25 százalékkal kevesebbet a hétfői záróértékénél. A piac úgy értékelte, hogy a szorongatott, adósságokkal küzdő távközlési vállalatok megrendeléseinek elnyeréséért a Nokia maga is túl nagy adósságba keveredik, illetve a finanszírozásból eredő kinnlevőségei, a megrendelők pénzügyi helyzete miatt, kockázatosak lesznek.

Hasonló megfontolások miatt esett az Alcatel is Párizsban, 5,19 százalékkal, 32,00 euróra.

A France Télécom, várható kiadásai miatt, 2,81 százalékot vesztett kedden délelőtt, 67,40 euróra csökkent.

Az Orange, kedden dél felé 6,015 fonton Londonban, változatlan volt a hétfői záráshoz képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50