Böngésző SIM-kártyák

Kollár Csaba, 2001. április 9. 22:56
A tudósoknak sikerült egy SIM-kártyába web-szervert építeniük.
Az eset Cambridge-ben történt, ahol a Microsoft kutatói egyszerűbb megoldásokat keresnek a vezeték nélküli pénzügyi tranzakciókra. A biztonság nagyon fontos, és nagyon nehéz elképzelni egyetlen tranzakciót is SMS-en keresztül, ami teljesen biztonságos lenne.

A parányi méretű web-szerver/SIM-kártya neve WebCamSIM, és az alapja egy MS Smart Card. A találmány mögötti elképzelés az volt, hogy a vezeték nélküli fizetések és egyéb tranzakciók a drága telekommunikációs hálózatokon keresztül történnek, ugyanakkor a biztonság nem mindig kielégítő. Kai Rannenberg a Microsoft Security Group tagja, egyben a kutatás vezetője elmondta, hogy WebCamSIM kártya képes úgy működni, mint egy hagyományos weblap, gyakorlatilag egy sima szöveges lapot kapunk. A hagyományos üzenetek SMS-ben továbbítódnak, SMS technológia segítségével, maximum 160 karakterben. Ha a WebCamSIM alkalmazásra kerül, akkor a kis kapacitás olyan bosszantó üzeneteket eredményezhet, mint “a fogadott tartalom túl sok”. Ez gyakran megtörténhet, amikor HTML odalakat tekintünk meg WAP-kompatibilis eszközökkel. A 160 karakter ugyanis nem elég ahhoz, hogy a HTML oldalak a tartalmukkal és az összes tag-gel együtt megjelenjenek. Ezért feltehetőleg a jövő telekommunikációs hálózatai nem, vagy a mostaninál kevésbé szigorítják az SMS-ek méretét. Jelenleg az SMS átfordítása HTML-be még nem zökkenőmentes. Meg kell még alkotni néhány szabványosított rendszert ahhoz, hogy ez az eljárás minden telefonon és minden operátor hálózatán kifogástalanul működjön. A különböző operátorok különböző SMS hálózatokat használhatnak, ami gátat szabhat a biztonsági követelmények betartásának. A HTML viszont ezt a problémát megoldhatná.

A Microsoft nagyon szeretné, ha új fejlesztése világszabvány lenne. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a PDA-k piacán a cég nem tudta az előre kitűzött célokat elérni, és ez megnehezítheti a WebCamSIM kártya, illetve technológia szabványként történő elfogadását.

Kulcsszavak: Microsoft mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55