A Telecom Italiáé lesz a Telekom Austria?

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 10. 08:06
A Telekom Austria (TA) a múlt hétről e hétre halasztotta meghirdetett felügyelőbizottsági ülését. A katasztrofális beszámoló elfogadása előtti értesülések és találgatások a cég vezetésének leváltásáról, valamint arról szólnak, hogy az eddigi résztulajdonos Telecom Italia megvenné a Telekom Austria teljes egészét.
A Telekom Austria tavaly novemberben ment a tőzsdére, Ausztria eddigi legnagyobb tőzsdei kibocsátásával. Mind a nemzetközi tőzsdei hangulat, mind az ausztriai helyzet a kibocsátás ellen szólt, de a reklámra költött hatalmas összeg miatt a cég már nem tudott visszakozni. Az eredetileg remélt 40 milliárd schilling helyett már augusztusban is csak 30 milliárdra számítottak, végül azonban a részvények alig 9 euró felett keltek el, és értékük azóta több mint 40 százalékot zuhant. Az első napok utáni árfolyamesést követően némileg megnyugodott a helyzet, nemrégiben azonban a Telekom Austria lefelé módosította várakozását, és ez újra jócskán rontott a részvény árán, amely most 6 euró körül mozog.

A Der Standard című bécsi lap hétfőn azt az értesülést közölte, hogy a Telecom Italia - amely 1998 óta 29,8 százalékos résztulajdonosa a Telekom Austriának - át akarka venni a vállalat egészét. Noha a legnagyobb tulajdonos, a 47,8 százalékot birtokló ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő nem kívánta kommentálni ezt a hírt, a Der Standard szerint kormánykörökben már kész ténynek tekintik az átvételt. Átvételi ajánlat nélkül ugyanis, piaci vélekedés szerint, a Telekom Austria nem tud talpra állni. A feltétel annyi, hogy az árnak az eredeti kibocsátási árfolyam körül kell lennie. A Telecom Italia éppen hétfőn tervezett kibocsátani 5 milliárd eurónyi eurokötvényt, amit a piac kedvezően fogadott, mivel a nagy távközlési cégek közül az olasz vállalat körülbelül az egyetlen, amelynek nincsenek nagy adósságai.

A profil című politikai hetilap szerint a Telekom Austria éves eredménye tavaly 50 milliárd schillinget tett ki, az előző évihez képest - az elemzők korábbi prognózisainak megfelelően - 6 milliárddal kevesebbet. Január közepén a Telekom Austria lefelé módosította várakozásait, és 7 milliárdos mínuszt helyezett kilátásba. Az üzemi eredmény ugyancsak negatív, ellenben a pénzforgalom többlet (EBITDA) állítólag 14,45 milliárd schillinget tesz ki, azaz jobb annál, mint amit a tőzsdei bevezetés előtt vártak. Ez arra utal, hogy a folyamatban lévő 5000 fős leépítés csak most kezdi éreztetni hatását, és ez még jövőre is kizárja a pozitív eredményt, a leépítések ugyanis milliárdos költségekkel járnak.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a Telekom Austria négy fős vezetéséből többeknek valószínűleg távozniuk kell. Az ÖIAG és a Telekom Kontroll távközlési főhatóság már egy ideje keresi Heinz Sundt vezérigazgató utódát, noha Sundt csak kis részben tehet a katasztrófáról - a legfontosabb döntések ugyanis nem az ő kezében voltak -, tehát a bűnbak szerepét kénytelen vállalni. Ugyancsak távozik valószínűleg a műszaki és a pénzügyi igazgató, egyedül az eddigi marketing igazgató marad a helyén, akinek személyében korábban Sundt utódát látták.

A távközlés liberalizálását nyögő Telekom Austria alkalmazottainak üzemi tanácsa nem ért egyet a vezetés leváltásával, mert megítélése szerint ez legalább fél évi mozdulatlanságot okoz. Az üzemi tanács szerint érthetetlen és indokolatlan volt, és igen károsnak bizonyult a várakozások lefelé módosítása, és az üzemi tanács elnöke a profil című lapban úgy vélekedett, hogy aki az elmúlt év történései után most le akarja cserélni a vezetést, az azon van, hogy leterítse a vállalatot.

A helyzetet nehezíti, hogy az ÖIAG vezetői és a három megbízott fejvadász cég kutatói állítólag nemigen találnak embert a Telekom Austria élére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14