Jön a 3D-s web

Tóth Kristóf, 2001. április 10. 22:02
Szakértők szerint a kétdimenziós webszörfözés ideje hamarosan lejár, mert az új háromdimenziós webes technológiákat még a kisebb sávszélességgel rendelkező, 56 kbps-os modemes felhasználók is nagy megelégedéssel vehetik majd hamarosan igénybe.
Ebben nagy szerepet játszik az, hogy a Macromedia és az Intel kedden bejelentették a Director Shockwave, valamint az ehhez tartozó multimédiás lejátszó szoftverek legújabb verzióit. A Macromedia cég Director 8.5 Shockwave Studio nevet viselő szoftvere a fejlesztők szerint olyan speciális, az Inteltől származó 3D szoftveres technológiákat tartalmaz, melyek segítségével még a lassabb interneteléréssel rendelkező felhasználók is belepillanthatnak majd egy teljesen új háromdimenziós webes világba. Ahogy azt sejteni lehetett, az Intel az új processzoraiban rejlő lehetőségeket szeretné demonstrálni az új webes szolgáltatások segítségével, melyek állítólag nagymértékben igénybe veszik majd a számítógépek CPU-it.

Természetesen a háromdimenziós web nem teljesen új dolog, hiszen már évek óta léteznek különböző ilyen megoldások, azonban megfelelő minőségben eddig leginkább csak a komolyabb interneteléréssel rendelkező felhasználók vehették ezeket igénybe. Az ígéretek szerint a Shockwave 8.5 arra hivatott, hogy ezen változtasson, az új szoftver ugyanis nagyon sok komplex adatot nem visz át a hálózaton, hanem e helyett az adott számítógép processzorának segítségével számítja ki azokat.

"Ahelyett, hogy nagymennyiségű adatot küldözgetnénk a hálózaton keresztül, mi inkább csak bizonyos utasításkészleteket mozgatunk az interneten, melyekből a felhasználó számítógépének processzora fogja majd felépíteni a háromdimenziós végeredményt. Az új szoftver egyébként várhatóan a felhasználókon kívül a fejlesztők körében is népszerű lesz, hiszen sokkal kevesebb munkájuk lesz, ha a Shockwave 8.5-öt használják." - nyilatkozta Rick Benoit, az Intel stratégiai marketing menedzsere.

Az új szolgáltatások révén, ha egy fejlesztő például egy mozgó háromdimenziós emberi alakot akar megjeleníteni a felhasználók képernyőjén, akkor csak a kisméretű képek és az ember referencia modellje megy át a hálózaton, melyekből aztán a CPU számítja ki a végeredményt, mely ezután ráadásul nagyon könnyen paraméterezhető is. A Macromedia Director 8.5 Shockwave Studio ára 1199 dollár (~360e Ft), az upgrade verzió pedig 199 dollárba (~60e Ft) kerül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14