Telekom Austria – rosszabbra számítottak

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 11. 18:45
A Telekom Austria (TA) nettó vesztesége a tavalyi üzleti évben a vártnál lényegesen kevesebbet, 285,6 millió eurót tett ki, s a vártnál jóval csekélyebb mértékben - az előző évi 1,478 milliárd euró után 1,017 milliárdra - esett vissza a konszern kamatok, leírások és adók előtti eredménye.
Az adatok a szerdára tervezett éves beszámoló sajtóértekezlet előtt szivárogtak ki egy indiszkréció folytán, s a hír nyomán 5,2 százalékkal, 6,25 euróra emelkedett a TA részvényeinek árfolyama. A konszern összforgalma az előző évi 3,776 milliárd euró után 2000-ban 3,905 milliárdra emelkedett.

Az adatok sokkal jobbak a vártnál, a TA ugyanis januárban profitfigyelmeztetést adott ki, amely szerint a kamatok, leírások és adók előtti eredménye (EBITDA) a tervezett 1,039 milliárd euró helyett csupán 880-940 millió lesz. Szakértők még egy nappal a múlt hétről e hét szerdára halasztott sajtóértekezlet előtt, a kedd délutáni órákban is úgy nyilatkoztak az osztrák hírügynökségnek, hogy az EBITDA 880 millió euró körül lesz.

A kiszivárgott éves jelentés szerint a TA kitart amellett, hogy az idén már újra nyereséges lesz, a terveknek megfelelően 3000 fővel csökkenti a fix hálózati ágban dolgozók létszámát, és mérsékli az üzemi és tőkekiadásokat. A növekedési lehetőségeket a jelentés a mobilhálózatban, valamint az adat- és internetszolgáltatásokban jelölte meg.

A TA-nál úgyszólván minden félresikerült az elmúlt évben. Először, még az előző kormány idején, túl későn választották le a postától, mivel jövedelme jó pénzforrás volt a költségvetés számára. A tavaly év elején hivatalba lépett új kormány aztán sietett tőzsdére vinni az ÖIAG állami vagyonkezelőnél lévő 47,8 százalékos tulajdonrészének jelentős hányadát, s ezt a rossz nemzetközi tőzsdehangulat ellenére keresztülhajszolta, nem utolsósorban azzal a céllal, hogy minden idők legnagyobb ausztriai részvénykibocsátásával felkeltse a kisemberek érdeklődését a tőzsde iránt.

Ilyen körülmények között az ősszel kibocsátott részvény ára hamarosan egyharmadával kevesebbet ért a 9 eurós kibocsátási árnál, de az idén év elején már újra 6,90 körül járt, amíg a TA nem módosította lefelé prognózisát, a jelek szerint feleslegesen. A legfőbb hibák egyike az lehetett, hogy a leépítést a tőzsdei bevezetés után kezdték meg, s schillingben számítva milliárdos költségeinek egy része a 2000. évi, további hányada az idei eredményt terheli. Nem használt a részvénynek az sem, hogy a Telecom Italia, amely kizárólag azért tehetett szert a cég 29,8 százalékára, mert a legmagasabb árat ígérte érte, sok problémát okozott.

A TA részvényeinek a kegyelemdöfést az ügyetlen prognózismódosítás adta, valamint az, hogy a bűnbakkeresés jegyében hetek óta nyilvánosan folyik a vita arról, menesztik-e Heinz Sundt egy éve kinevezett vezérigazgatót. A kisbefektetők kedve bizonyosan jó időre újra elment a tőzsdézéstől a részvénnyel.

Hétfőn felröppent a hír, hogy a Telecom Italia átveszi a TA egészét, ezt azonban az olasz cég nyomban cáfolta, érthető okokból. Ugyanis a részvényeket csak a kibocsátási áron szerezhetné meg. A TA üzemi tanácsa hevesen ellenzi a vezetés menesztését, mert az újabb félévi egy hegyben topogást jelentene. Az ÖIAG hetek óta tartó hiábavaló keresés után állítólag megtalálta Sundt utódát egy svájci születésű menedzserben, de a vagyonkezelő állította, hogy a TA felügyelőbizottságának ülésén nem lesz szó a vezetésváltásról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38