Tömeges elbocsátás a Yahoo!-nál

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 12. 08:20
Nettó veszteséget, meredeken apadó üzemi eredményt és forgalmat, s fennállása óta először tömeges elbocsátást jelentett be első negyedévi eredménybeszámolójában a Yahoo!, amely jövedelmi bázisának szélesítésére jelentősen bővíti "mélyebb" erotikus kínálatát is.
A szerdai New York-i zárás után, európai idő szerint csütörtök hajnalban közzétett beszámoló szerint a Yahoo! az idei első három hónapban 11,5 millió dollár – részvényenként 2 cent – nettó veszteséget termelt a tavalyi azonos időszak 67,6 millió dolláros, részvényenként 11 centes profitja után.

Az egyszeri költségek nélkül számolt működési eredmény 7,6 millió dollárra – 1 cent/részvény – zuhant az egy évvel korábbi 60,5 millió dollárról (10 cent EPS). Az értékesítés 180,2 millió dollár volt a tavalyi első negyedben elért 230,8 millió dollár után. A tényleges forgalmi adat mindazonáltal így is felülmúlta a Wall Street előzetes várakozását: az elemzői konszenzus 172,4 milliós bevételt jósolt a Yahoo!-nak az első három hónapra. Jórészt emiatt a cég részvénye a szerdai 15,86 dolláros záróról a New York-i zárás utáni nem hivatalos forgalomban 16,35 dollárra emelkedett. A befektetőket nem lepte meg a gyenge első negyedévi eredmény, mivel a Yahoo! előzőleg két profitfigyelmeztetéssel is igyekezett edzeni az idegeket.

A bevétel a március eleji második figyelmeztetésben szereplő saját előrejelzési sáv – 170-180 millió dollár – felső végén volt. A Yahoo! az eredményjelentéssel együtt közölte azt is, hogy a piaci helyzet romlása miatt 12 százalékkal leépíti 3510 fős alkalmazotti gárdáját. Ez az első jelentősebb elbocsátási hullám a cég történetében.

A portál látogatottsága mindazonáltal töretlen: márciusban naponta több mint 1,1 milliárd oldalletöltést mértek, 22 százalékkal többet a decemberi napi átlagnál. A bejegyzett felhasználók száma 192 millió volt a múlt hónapban az egy évvel korábbi 145 millióval szemben.

A cég szerdán közölte, hogy bevételi forrásainak bővítése végett "felnőtt" anyagok széles választékát kínálja népszerű online bevásárlóhálózatában – írta a Reuters. A Yahoo! nem erősítette ugyan meg azokat a híreket, hogy az elmúlt hetekben "drámai mértékben" bővítette pornókínálatát, de azt kihangsúlyozta, hogy nem lát kivetnivalót az ilyen jellegű kínálatban. A Los Angeles Times szerdai jelentése szerint a Yahoo! csendben újraindította szakirányú "Adult and Erotica" online boltját, amelynek választékába több ezer új címet vett fel.

Kulcsszavak: Yahoo +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55