Az életünk és a mobiltelefon

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 12. 09:10
A brit kormány által felkért szakértői csoport ellenzi, hogy a gyerekek mobiltelefont használjanak - olvasható az elektromágneses tér hatásával foglalkozó ismeretterjesztő kiadványban, amelyet szerdán mutattak be Budapesten.
A hazai és a külföldi tudományos kutatási eredményeket bemutató tájékoztató füzetet a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület jelentette meg tízezer példányban.

Az Életünk és a mobiltelefon című kiadvány utal arra, hogy bár a mobiltelefon okozta veszélyeztetést érdemben még nem bizonyították, a tudományos felmérések, kutatások folyamatban vannak.

Több száz kutatási program foglalkozik ezzel a világon, és a WHO múlt évben indított széles körű felmérésének, a hatalmas adattömeg feldolgozásának eredményei 3-4 év múlva várhatók.

A brit kormány által felkért szakértői csoport múlt évben készített tanulmánya az eddigi tudományos eredményeket összefoglalva a korábbiaknál némileg szigorúbb következtetéseket vont le, és a mobiltelefonok elővigyázatosabb használatát javasolta.

A füzet viszont felidézi a WHO megállapítását, hogy a mobiltelefon-bázisállomások a lakosságot elhanyagolható mértékben terhelik elektromágneses sugárzással. Megemlíti, hogy ha a bázisállomás antennájától tíz méterre mért sugárzást egy egységnyinek vesszük, akkor a mobiltelefontól egy centiméterre ez a sugárzás 20 ezer egység.

A kiadványt eljuttatták valamennyi önkormányzatnak, illetve az egyesület kétezres tagságának. A kiadvány teljes szövege elolvasható az interneten, és rendeltek a füzetből a mobilszolgáltatók is.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva az egyesület illetékesei elmondták: nincs napirenden, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók nagyobb példányszámot megrendelve mellékeljék a füzetet ismertetőként a megvásárolt telefonokhoz. A kötet szerkesztője szerint ez nem is volna szerencsés, mert akkor a vevők kételkednének a füzet megállapításainak objektivitásában, függetlenségében.

A kiadvány megjelentetése része annak az elektromágneses tér hatásaival foglalkozó kutatási programnak, amelyre az egyesület már évek óta évente tízmillió forint körüli összeget nyer el a Hírközlési Alaptól pályázat segítségével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59