Díj a legdinamikusabbnak

, 2001. április 13. 17:17
Sokan úgy vélik, hogy lehetetlen sikereket elérni azokban az országokban, ahol kifejezetten keveset költenek számítógépes hálózatok behatolás elleni védelmére. Most itt a bizonyíték arra, hogy Kelet-Európában is lehet kiemelkedő eredményeket elérni. A Noreg Kft. ugyanis a „Legdinamikusabban fejlődő ISS-képviselet az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban" címet nyerte el, a díjat dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója március végén vehette át a Velencében megrendezett ISS-partnertalálkozón. A díj elnyeréséhez vezető útról és az ISS szoftvereinek világszerte elért sikereiről dr. Kőrös Zsolt és Kondákor Tibor, a Noreg Kft. kereskedelmi igazgatója számolt be a közelmúltban.
Az ügyvezető szerint az informatikai biztonságot lassan-lassan kezdik komolyan venni a hazai cégek – tíz évvel ezelőtt az informatikai vezetők még ellenérdekeltek voltak abban, hogy biztonsági rendszereket vásároljanak, hiszen szűk költségvetésük a rendszerek kiépítésére is alig volt elegendő. Ma már a helyzet ennél jobb, bár teljes elkötelezettséget csak a nagyobb pénzintézetek és a külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatok mutatnak arra, hogy ne csak a hackertámadások után lépjenek, hanem próbálják meg azok esélyét minimálisra csökkenteni.

A sérülékenységvizsgálat és behatolásdetektálás piacának dinamikus növekedése jól összecseng a hazai számítógépes bűnözés adataival – mondta dr. Kőrös Zsolt. A felderített bűncselekmények adataiból jól látszik, hogy az elmúlt év során csökkent a számítógépes bűncselekmények száma és az általuk okozott kár nagysága. Ennek oka lehet az is, hogy a robbanásszerű technológiai fejlődéssel egyidejűleg a cégek már fokozott figyelmet fordítanak rendszereik biztonságára, egyre komolyabb információbiztonsági megoldásokkal rendelkeznek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a cégek hajlamosak hamis biztonságtudatot kialakítani magukban: megvesznek egy detektálószoftvert, installálják is, csak elfelejtik frissíteni, s közben azt gondolják, hogy ők felkészültek a támadásra. Márpedig egy régi detektálóprogram éppen annyit ér, mint egy lejárt vírusirtó: semmit nem tud kezdeni a kurrens, divatos támadási módszerekkel. A rendszer egyszeri biztonsági felmérése és beállítása csak egy pillanatnyi állapotot tükröz, a technológia rohamos fejlődése azonban naponta tartogat meglepetéseket az üzemeltetők számára. Az információ-kockázatmenedzsment fogalmával hamarosan minden cég vezetőjének meg kell ismerkednie.

A Noreg gazdasági eredményei is jól mutatják a fejlődést: a társaság 2000-ben 180 millió forintos árbevételt ért el, amely több mint 420%-os növekedést mutat az 1999-ben elért 42 millióhoz képest. 2001 első negyedévében a cég létszáma megkétszereződött, így a Noreg 11 főállású munkatársat foglalkoztat Bécsi úti irodájában, és idei árbevételi terve meghaladja a 300 millió forintot.

Piacvezető védelem

Az információ-kockázatmenedzsment csúcstechnológiája már Magyarországon is megtalálható, mivel a Noreg Kft. által képviselt ISS-termékek megerősítették világpiaci vezető pozíciójukat – derült ki az IDC felméréséből. Az elemzés szerint az Internet Security Systems (ISS) a világon piacvezető pozíciót szerzett a behatolásdetektálás és a sérülékenységvizsgálati szolgáltatások területén.

Az IDC márciusi piaci jelentése egyértelműen az ISS-t nevezte meg a világpiac vezetőjeként, és a cég meghatározó a behatolásdetektálás és sérülékenységvizsgálat (IDnA) területén is. Az IDC jelentése szerint az ISS biztonsági szoftvertermékeinek értékesítése dinamikusan növekedett mind a host, mind a network alapú behatolásdetektálás és sérülékenységvizsgálat területén, meghódítva ezzel a világméretű IDnA-piac 30 százalékát, s első helyezést biztosítva az ISS számára az 1999-es világranglistán.

Az IDC felmérése szerint az ISS Real Secure nevű terméke világszinten 88%-os részesedést szerzett a network alapú behatolásdetektáló szoftverek piacán. Az ISS Internet Scanner programja a network alapú sérülékenységvizsgáló szoftverek piacán ért el 61 százalékos részesedést. Így az ISS a network alapú megoldások világpiacának összességében 71 százalékát birtokolja.

Az IDC piaci elemzése megállapítja, hogy az IDnA hardver- és szoftvertermékek piaca 1999-ben 282,3 millió USD-t tett ki. Az IDC becslései szerint ez az adat 107%-kal haladta meg az 1998. évit. 1999-ben a sérülékenységvizsgálattal kapcsolatos termékek adták az összforgalom 59%-át, míg a behatolásdetektáló termékek 41%-kal részesedtek az IDnA-termékek piacából.

Az IDC prognózisa szerint a behatolásdetektáló és sérülékenységvizsgálati (IDnA) termékek piacán továbbra is igen erőteljes növekedés várható, amely a 2000-től 2004-ig terjedő időszakban évente átlagosan 34,2%-os lesz.

Kulcsszavak: Noreg +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50