Az EDGE az UMTS-alternatíva?

Kollár Csaba, 2001. április 17. 18:56
Az EDGE már kész az indulásra, megelőzve az UMTS-t, és felmerülhet a kérdés, hogy a mobilkommunikáció tekintetében mire számíthatunk a két szabvánnyal kapcsolatban; együttműködésre, vagy versenyre.
A 3G-s vezeték nélküli technológia megjelenésének időpontját (értsd: a fogyasztói piacon) még senki sem tudja pontosan megjósolni. Arra sem kaphatunk egzakt választ, hogy mekkora lesz az érdeklődés, illetve hogy mekkora többletköltséget jelent majd ez a cégeknek és az egyéni felhasználóknak. A 3G alapját a Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) adja, amivel elérhető a másodpercenkénti 2 mbps sebesség. Szükségünk van egyáltalán ekkora sebességre? – teszi fel a kérdést az Andersen egyik szakértője. Majd hozzáteszi: valóban akkora igény mutatkozik a mobiltelefonon keresztül lebonyolítható videokonferencia-alkalmazásokra, mint ahogy azt egyes cégek szeretnék? A sebesség ugyanis sávszélességfüggő, ami viszont új rendszerek és hálózatok kiépítését teszi szükségessé hatalmas költségek mellett, melyeket a fogyasztóknak kell majd viselniük.

A GSM-mel foglalkozó fejlesztők sokat vitatkoznak arról, hogy az EDGE (enhanced data rates for global evolution) nevet viselő technológia a maga 384 kbps sebességével versenyképesebb lehet, különösen, hogy a jelenlegi infrastruktúra már adott az elindításához. A Motorola Wireless Communications marketingigazgatója, Ed Valdez véleménye szerint “jelenleg az EDGE az egyetlen olyan elérhető technológia, amelyik jelentős mértékben tudja növelni a sávszélességet, és alternatíva lehet mindazon cégek számára, amelyek nem képesek megvenni a nagyon drága UMTS-licenceket”. Majd hozzáteszi, “amíg bizonytalan a 3G elindításának időpontja, addig az EDGE átmeneti állapotot jelenthet, és segítheti az új mobilkultúra kialakulását is a telefontulajdonosok körében”.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36