A NEC támadást indít az európai mobilpiac ellen

Tóth Kristóf, 2001. április 20. 22:26
A japán elektronikai óriáscég, a NEC Corp. a napokban közölte, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint átvenni a mobiltelefon-ipar első pozícióját. A társaság mobiltelefon-offenzíváját itt, Európában tervezi elindítani.
A NEC elmondása szerint a cég a mobiltelefonok piacát elsőként Európában próbálja majd meghódítani, merő ellentétben a szokásos megjelenési sorrendekkel. A társaságot céljának megvalósításában egy amerikai chipgyártó partnercég fogja támogatni, amelyről egyelőre csak homályos információk láttak napvilágot.

A NEC elsősorban a webböngészésre alkalmas mobiltelefonokkal próbál majd hódítani. "A piacon való megjelenés módja a mobilinternetezésre alkalmas eszközök iránti igény minél jobb kihasználása" - mondta a Reutersnek Ben Nakamura, a cég mobilrészlegének ügyvezető elnöke egy interjú során. "Az év végére az európai piacon lesznek GPRS mobiltelefonjaink."

Az új GPRS-alapú (General Packet Radio Service - általános csomagkapcsolt rádióhálózat) rendszerek előnye az, hogy az adatot rövid "löketekben" továbbítják, így például a webböngészés közben nem szükséges folyamatosan használni a vonalat, ami a telefonszámlára kedvező hatással lehet.

A NEC mostani lépésével egy olyan piacra kíván bejutni, amely a 2001-es évben várhatóan 450 millió mobilkészüléket ad el. Amennyiben a NEC valóban az élre akar törni, olyan cégekkel kell megbirkóznia, mint a Nokia és a Motorola, a világ első és második legnagyobb mobiltelefon-gyártóival.

Az ismeretlen amerikai chipgyártó partnerről nem derült ki konkrét információ, de a NEC korábban az Agere Systems, a Texas Instruments és az Intel cégekkel tárgyalt. Ipari hírforrások az Agere Systems támogatásáról beszélnek, amely cég félvezetőket és "know-how"-t biztosítana a NEC európai GPRS-piacmeghódítási terveihez.

A NEC új GPRS telefonjai a hírek szerint színes kijelzővel fognak rendelkezni, és kompatibilisek lesznek mind a WAP, mind az i-mode internetelérési módokkal. A GSM technológia GPRS-szel való kombinálása komoly feladat elé állította a NEC mérnökeit, és a telefonok várhatóan késve jelentek volna meg. Az ismeretlen amerikai partnercég segítsége ezt a késést küszöböli ki. "Megtaláltuk a módját, hogy a GSM és a GPRS technológiákat is alkalmazzuk."

Kulcsszavak: NEC +fohir mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50