Erdély - számítógépek magyar iskoláknak

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 23. 17:36
Megkezdődött annak a programnak a végrehajtása, amelynek keretében a magyar oktatási minisztérium támogatásával 18 erdélyi magyar iskolát korszerű műholdas internetkapcsolattal látnak el.
Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke elmondta, hogy a magyar oktatási minisztérium összesen 79 millió forintot fordít erre a programra. Ebből az összegből 63 millió az eszközök értéke, 16 millió forint pedig az egyéves internet-hozzáférés díja.

A minisztérium határon túli magyarok titkársága által felajánlott berendezések a pedagógusszövetség tulajdonába kerülnek, s a szövetség juttatja el azokat a minisztérium által kijelölt 18 oktatási intézményhez. A gépek üzembe helyezését az RMPSZ szakemberei végzik, a rendeltetésszerű működtetést a támogatott iskoláknak kell biztosítaniuk.

Csütörtökön a brassói Áprily Lajos Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnázium és a kézdivásárhelyi Bot Péter Tanítóképző, pénteken pedig a Hargita megyei intézmények vették át a berendezéseket: a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium a Benedek Elek Tanítóképzővel együtt kapott egy rendszert, de a város valamennyi iskolájának ők biztosítják majd az internetkapcsolatot.

Az elkövetkező két hétben befejezzük a berendezések szétosztását az iskolák között, hátravannak még a belső-erdélyi és a partiumi intézmények - mondta Lászlófy Pál. Az RMPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a támogatott iskoláknak a közeljövőben városukban, illetve az annak környékén lévő iskolákban kell biztosítaniuk az internetszolgáltatást.

A pénteki csikszeredai átadáson jelen volt Ríz Ádám főosztályvezető, az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Titkárságának vezetője, valamint Varga Attila miniszteri tanácsos.

Kulcsszavak: szponzor oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14