Távközlés - egy nap rossz hírei

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 24. 07:00
A holland KPNQwest adattovábbító részvénytársaság az első negyedévben 46,4 millió euró veszteséget könyvelt el; tavaly az első negyedévben még csak 27,7 millió euró volt a vesztesége. De másoknál sem rózsásabb a helyzet.
Az eredmény kissé meghaladta az elemzői várakozásokat. A cég forgalma 162,7 millió euróra nőtt a tavalyi első negyedévi 78,7 millió euróról. A hétfői közlemény szerint az utolsó negyedévre várják, hogy a pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) eléri a pozitív területet. Egész évre 780 millió euró bevételt jósoltak.

A KPNQwestben egyaránt 44,5 százalékos részesedése van a holland KPN országos és nemzetközi távközlési vállalatnak és az amerikai Qwest Communications Internationalnek. A KPNQwest száloptikás hálózatokat épített ki szerte Európában, és most távközlési szolgáltatásokat árusít saját hálózatain.

Az ugyancsak holland Newconomy internet-inkubátorház 69,4 millió euró veszteséget jelentett hétfőn tavalyról, működésének első teljes évéről. Ebből 16,1 millió euró működési veszteség volt, a többi pedig részesedéseiből származott. A részesedéseket le kellett értékelni, miután az internetes vállalkozások piaci értéke összeomlott - szólt a Newconomy hétfői jelentése. A beszámoló szerint a társaságnak elegendő készpénze és hitelígérete van a működésre jövő év közepéig. Hogy mi lesz azután, arról a közlemény nem szólt, eltekintve attól, hogy megpróbálnak további tőkét bevonni.

E kisebb petárdák után keddre várható az igazi viharágyú: a Deutsche Telekom első negyedévi beszámolója. Elemzők előzetes várakozása szerint a német távközlési nagyvállalat forgalma 15 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi első negyedévi 9,54 milliárd euróhoz képest, a tiszta haszon azonban minden bizonnyal nagyot esett a tavalyi első negyedévi 1,96 milliárd dollárról. Az elemzői várakozások átlaga nem mondana sokat: a jóslatok 700 millió eurós veszteség és 300 millió eurós nyereség között mozogtak hétfőn Frankfurtban. A nyereségre akkor lehet számítani, ha a baden-württembergi kábelhálózat értékesítését elszámolják az első negyedévre. A kábeltévé hálózatot az amerikai Callahan Associatesnek adták el. Egyszeri tételek nélkül minden elemző szerint valószínűbb valamekkora veszteség. Ám a szorongató árversenyben azonban még a most jósoltak bármelyike is szép lenne a tavalyi utolsó negyedévi 1,05 milliárd eurós nettó veszteséghez képest.

Hétfőn dél felé 28,69 euró volt a Deutsche Telekom a frankfurti értéktőzsdén, 2,61 százalékkal gyengébb a pénteki zárónál. Ugyanakkor a Matáv 927 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, 17 forinttal, azaz 1,8 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál. Tavaly júniusban 104,90 euró volt a Deutsche Telekom csúcsa Frankfurtban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38