Halasztják a japán UMTS-rendszer indítását

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 25. 16:54
Négy hónappal elhalasztják a harmadik generációs (UMTS) japán mobiltelefon-hálózat eredetileg május 30-ára tervezett beindítását, mert további próbák szükségesek a teljesen üzembiztos működéshez - közölte kedden a hálózatot kiépítő NTT DoCoMo japán mobilszolgáltató. A japán UMTS-rendszer lett volna a világon az első, amelyet kereskedelmi jelleggel üzembe helyeztek volna.
A keddi bejelentés szerint az indulás tervezett új dátuma október 1. A Reuters által megszólaltatott elemzők szerint a halasztás - jóllehet valószínűleg nem okoz tartós piaci kárt a DoCoMónak - a világ összes tervezett UMTS-rendszerének beindítását késleltetheti, mivel az európai távközlési vállalatok, amelyek csak a harmadik generációs mobilszolgáltatás engedélyeire eddig több mint 100 milliárd dollárt költöttek és súlyosan eladósodtak, a japán működési és értékesítési tapasztalatokból akartak következtetéseket leszűrni arra, hogy a fogyasztóknak valóban kell-e majd az UMTS-telefon. Az új technológiájú mobiltelefon-rendszer szupergyors adatátvitelt kínál, lehetővé téve a felhasználónak mozgóképek és CD-minőségű hangfelvételek hozzáférését közvetlenül az interneten.

A DoCoMo papírja a keddi tokiói értéktőzsdei kereskedésben a halasztás bejelentése után 4,76 százalékos eséssel 2,4 millió jenen zárt, de napközben 8 százalékos veszteséget is mértek a részvényen. A piac fő indexét, a Nikkei 225-öst a tokiói sajtóban előre megszellőztetett bejelentés napközben több mint 2 százalékkal sodorta lefelé, de a mutató végül is 0,2 százalékos nyereséggel zárt.

Elemzők szerint a DoCoMo az első működési évben egyébként sem számolt 150 ezer előfizetőnél többel, miközben a cég i-mode szolgáltatása, amely máris lehetővé teszi az internetes szörfözést a mobiltelefon-készülékeken, havi 1,5 millió új előfizetőt vonz.

Március elején a harmadik legnagyobb japán mobilszolgáltató, a J-Phone is bejelentette, hogy fél évvel, 2002 júniusáig elhalasztja harmadik generációs szolgáltatásának beindítását.

Az európai szolgáltatók is jövőre tervezik az UMTS-rendszerek kereskedelmi üzemeltetésének kezdetét. A brit Vodafone - több mint egy évvel a tervezett indítás előtt - a múlt héten már lebonyolította első próbahívását az új rendszeren. Több szakértő azonban - köztük a British Telecommunications brit telefonszolgáltató volt műszaki igazgatója - kétségbe vonja az egész vállalkozás életképességét. Peter Cochrane a BBC tévében a múlt héten azt mondta: az új generációs mobiltelefon-hálózatok (UMTS) kiépítése olyan sokba kerül, hogy néhány vállalat össze fog omlani a pénzügyi teher alatt, s lehet, hogy a hálózatokat soha nem is fogják kiépíteni.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő már tavaly nyáron arra figyelmeztette az európai távközlési szektort, hogy 300 milliárd dollárba is kerülhet a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítése. A cég két hete újabb figyelmeztetést adott ki; ebben egyebek mellett az állt, hogy az UMTS-hálózatok még a legkedvezőbb forgatókönyvek szerint sem válhatnak az üzemeltetés negyedik-ötödik éve előtt nullszaldóssá.

Áprilisi szektorjelentésében a Moody's azt is megerősítette, hogy továbbra is negatív kilátással tartja nyilván az UMTS-vállalkozásban részes európai távközlési vállalatokat. A British Telecomra, a Deutsche Telekomra, a France Télécomra, a spanyol Sonerára és a holland KPN-re kihegyezett jelentésében a hitelminősítő azt írta: a szektor európai vállalatai továbbra is sebezhetők, mivel olyan időszakban kellene végrehajtaniuk jelentős adósságleépítést, amikor a piacon nincs fogadókészség sem új részvénykibocsátásra, sem vállalati érdekeltségek eladására. A BT-nek például ígérete szerint még az idén harmadával kellene leépítenie 30 milliárd fontos (43 milliárd dolláros), jórészt az UMTS-vállalások miatt felhalmozódott adósságát annak fejében, hogy megtarthassa elsőrendű adósi A kategóriás hitelminősítői besorolását.

Az öt nagy szolgáltató közül három - a BT, a DT és a Sonera - máris adósi leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt áll a Moody'snál. Egyelőre mindegyikük a még elsőrendűnek számító A2-es besorolással szerepel a hitelminősítő listáján, de kettőjük esetében ez is meredek visszaminősítések eredménye: a BT Aa1-ről, a DT Aa2-ről esett jelenlegi szintjére. Az FT és a KPN hosszú távú kötelezettségeit a Moody's már kétszer is leminősítette, az előbbiét Aa2-ről A1-re, majd A3-ra, az utóbbiét Aa3-ról A3-ra, majd a már csak közepes befektetői szintet jelentő Baa2-re.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36