Media Player 8: a Microsoft fekete báránya?

Tóth Kristóf, 2001. április 29. 09:16
A különböző digitális audió-, illetve videoanyagok illegális másolását lehetetlenné tevő új technológiák kifejlesztésével foglalkozó InterTrust cég képviselői csütörtökön bejelentették, hogy beperelik a szoftveróriás Microsoft céget, mert állításuk szerint a Microsoft cég az új audiovideo lejátszója révén megsértette az InterTrust bizonyos szabadalmi jogait.
A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű InterTrust cég képviselői szerint ugyanis a Microsoft olyan másolásvédelmi funkciókkal látta el legújabb lejátszó szoftverét, a Windows Media Player 8-at, melyek nagyon hasonlítanak az InterTrust által kifejlesztett, és szabadalmilag levédetett eljárásokhoz.

Az InterTrust a most bejelentett perrel azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a Microsoftot arra, hogy a Windows Media Player 8-ból vegye ki a másolásvédelmi funkciókat, valamint, hogy a szabadalmi jogok megsértése miatt fizessen egy bizonyos kártérítési összeget az InterTrustnak.

A digitális audió- és videoanyagok illegális másolását megakadályozó különböző hardveres és szoftveres megoldások az elmúlt időkben óriási port kavartak a szakmában, hiszen míg a hanglemezkiadók és a hollywoodi filmipari cégek üdvözölték az ilyen másolásvédelmi rendszerek bevezetését, addig a felhasználók értelemszerűen nemtetszésüknek adtak hangot. A hardverszintű másolásvédelmi rendszerek bevezetése a közelmúltban meghiúsult ugyan, de az erre szakosodott cégek nem kívánják feladni a harcot.

A Microsoft egyébként a Windows Media Playeren kívül magába az új generációs Windows XP operációs rendszerbe is beleágyazott már különböző másolásvédelmi rendszereket, bár ezek a rendszerek a legtöbb felhasználót nem igazán rémisztették el.

Az elmúlt hét történései alapján bátran kijelenthetjük, hogy a Microsoft számára a Windows Media Player 8 egy elég peches szoftvert jelent. A hét elején egyesek már megjósolták, hogy a lejátszó szoftver legújabb verziójának a Windows XP-hez való szoros csatolása valószínűleg újabb antitröszt perekkel fenyegeti a Microsoftot, majd a hét folyamán kiderült, hogy ez valós veszélyt jelent a cég számára, hiszen a konkurencia azonnal be is perelte a szoftveróriást, mondván, hogy az megszegte a szabad piaci versenyt előíró törvényeket. Erre most itt ez a ZDnet által megszellőztetett InterTrust szabadalmi per is, ami gondolom ugyancsak "jól jött" a Microsoftnak, tehát megállapíthatjuk, hogy az új Media Player a Microsoft cég fekete báránya.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50