Az AMD harcba száll mobil Palomino processzoraival

Tóth Kristóf, 2001. április 29. 20:34
Az AMD eddig egyértelműen jelentéktelen szereplő volt a mobil gépekbe készülő processzorok piacán. A társaság új Palomino processzormagja azonban mindent megváltoztathat, mivel fogyasztása végre a megfelelő szintre csökkent.
A chipóriás még ebben a negyedévben ki kívánja adni Palomino maggal ellátott mobil Athlon processzorait. Egyes, az AMD-hez közeli hírforrások elmondása szerint az új chipek minden jelenlegi mobil gépbe szánt processzornál magasabb órajellel fognak rendelkezni, rendkívüli, 4,2 GB/s adatátviteli sebességű memóriainterfészük pedig még a legnagyobb teljesítményű asztali gépeket is felülmúlja majd. Az EBN-hez jutott információ szerint az új processzorok 1,3-1,4 GHz órajelen fognak működni, és double channel (duplacsatornás) PC2100 DDR-SDRAM támogatásuk lesz 4,2 GB/s sávszélességgel.

A Palomino, amely a Thunderbird névre keresztelt Athlon magot váltja majd fel mind a mobil, mind az asztali gépekben, az előbbiekben fog bemutatkozni. A Palomino processzorok asztali változata a harmadik negyedévre várható. Bár a Palomino-t támogató chipsetek választéka széles lesz, a megjelenéskor az nVidia integrált chipset-grafikus chip megoldása lesz csak készen. Az nVidia chipsete alapjában véve az a rendszer lesz, amellyel a majdani Microsoft Xbox játékkonzolban is találkozhatunk majd.

Az Athlon processzorok közismerten energiaéhes rendszere jelentősen módosítva lett a mobil Palomino magban, amelynek fogyasztása így valóban versenyképes lesz a mobilpiacon. A chip újfajta PowerNow! technológiát fog tartalmazni a tápfeszültség és az órajel dinamikus, optimális beállításáért.

"Az AMD egy-két olcsóbb notebook-modelltől eltekintve tulajdonképpen megtalálhatatlan volt a mobil gépek piacán" - mondta Alan Promisel, az IDC elemzője. "A társaság ezidáig kizárólag az asztali gépekre koncentrált, de úgy tűnik, végre észrevették, hogy a notebook-piac gyorsabban növekszik." Promisel szerint a Transmeta sikere erőt adhatott az AMD-nek e piac meghódításához.

Kulcsszavak: AMD notebook processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14