20 órás "telepek" hordozható PC-khez

Széll Zoltán, 2001. május 1. 08:20
A felhasználók régi igénye az olyan hordozható PC, amelyik legalább egy napig használható. Ehhez viszont nagy energia sűrűségű telepekre van szükség, hogy a hordozható eszközök mérete és súlya a mainál legyen nagyobb, sőt tovább lehessen csökkenteni a méretüket.
A kutatók világszerte lázas fejlesztőmunkába kezdtek, hogy minél hosszabb élettartamú telepeket fejlesszenek, hordozható PC-khez, mobiltelefonokhoz és egyéb kézi eszközökhöz. A “Knowledge Foundation’s International Symposium” rendezvényen több mint 260 mérnök gyűlt egybe olyan vállalatoktól, mint a Ball Aerospace, a Duracell, az Everready, a Hewlett-Packard, a Palm és a Sony. A Washingtonban megtartott konferencián a kutatók demonstrálták az új típusú tüzelőcellák fölényét a hagyományos telepekkel szemben. Működő prototípusokat mutattak be, de a technológia ennek ellenére még nem kész a bevezetésre. A kutatók azonban remélik, hogy rövid időn belül a nagy energiatartalmú telepek megjelenhetnek a piacon.

A konferencián bemutattak egy 15 wattos tüzelőcellát, amelynek mérete megegyezik a videokazettáéval, amely ezért használható a hordozható PC-khez. Bemutattak egy hidrogén alapú eszközt is, amely 20 óra folyamatos működést biztosít egy tüzelőcella használatával. Ez csak kicsit nagyobb, mint hat D-méretű telep. A mobiltelefonok rövidesen 1 és 3 wattos majd több mint 5 wattos telepeket kapnak.

A konferencián a kutatók elmondták, hogy a hidrogén praktikus energiasűrűséget biztosít 1000 től – 23000 watt-óra/kg értékig, a mai lítium telepek energiasűrűsége mindössze 175 – 300 Wh/kg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59