GameBoy-riválisok a Sony és a Microsoft tarsolyában

Tóth Kristóf, 2001. május 1. 21:22
A hírek szerint mind a Sony, mind a Microsoft olyan hordozható kéziszámítógépek kifejlesztésén dolgozik, amelyek a két cég játékkonzoljait, a PlayStation 2-t, illetve az Xbox-ot fogja kiegészíteni, és a GameBoy Advance riválisai lesznek.
A Nikko Salomon Smith Barney legfrissebb jelentése, amely a Nintendo jövőjét vizsgálja, fokozódó konkurenciaharcot tart várhatónak. A GameBoy Advance jövőjét vizsgálva a társaság jelentése felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy mind a Sony, mind a szoftveróriás Microsoft ki készül adni játékkonzolja mellett egy GameBoy Advance-kaliberű hordozható eszközt is.

A Sony új eszköze a Clié PDA-k kisebb átalakításából fog születni. A Clié kéziszámítógépek a Palm Inc. Palm OS operációs rendszerére épülnek, a Microsoft készülőben lévő apró, hordozható játékgépe pedig a társaság saját Pocket PC platformjára fog épülni, és a Windows CE operációs rendszer fut majd rajta.

A Sony Clié vonala mindig is egy apró, mobil szórakoztatóközpontot próbált a felhasználó elé varázsolni, a legújabb PEG-N700C pedig még elődeinél is sokkal multimédia-gazdagabb lesz. Korábban olyan híreket lehetett hallani, miszerint a Sony eredeti PlayStation konzolját csak egy LCD kijelzőpanel választja el a hordozható játékgépként való alkalmazástól, de mint később kiderült, mobil játékszernek sokkal inkább megfelelnek más eszközök, például mobiltelefonok, vagy mint a legutóbbi példa bizonyítja, a Cliék.

A redmondi szoftveróriás Microsoft egy párhuzamos lépésben Windows CE operációs rendszerét szeretné játékra alkalmassá változtatni. Az Xbox a Windows saját játékokhoz tervezett kódját tartalmazza, (pontosabban fogja tartalmazni) és a jelek szerint nincsen akadálya annak, hogy a DirectX egy módosított, leegyszerűsített változatát átültessék a Windows CE operációs rendszerre. A szoftveróriás mindezt tulajdonképpen már el is végezte, és várható, hogy a társaság nem fogja a lehetőséget kihasználatlanul hagyni.

Kulcsszavak: Microsoft Sony játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50