A BT eladja részesedéseit a Vodafone-nak

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 2. 19:36
A British Telecom igazgatótanácsa egyetértésre jutott arról, hogy eladja Japánban lévő érdekeltségeit, 20 százalékos részesedését a Japan Telecomból és annak J-Phone mobiltársaságából a brit-amerikai Vodafone mobiltelefon-szolgáltatónak, amely több mint 4,3 milliárd dollárért vásárolja meg a BT-érdekeltségeket - jelentette a Financial Times kedden.
A British Telecom szóvivője a hírre reagálva megerősítette: tárgyalnak a Vodafone-nal, sőt, a tárgyalások "előrehaladott szakaszban vannak". A szóvivő hozzátette, hogy a tárgyalások még Sir Iain Vallance cégelnök múlt heti lemondása előtt kezdődtek. A British Telecom új elnöke, Christopher Bland - a BBC rádió-tévé eddigi elnöke – kedden foglalta el állását. Már a múlt héten közölte, hogy a részvényeket lenyomó adósság csökkentését a lehető legfontosabbnak tartja.

A Vodafone a maga részéről kedden azt is megerősítette, hogy tárgyal a British Telecommal arról, hogy esetleg megveszi a BT 17,8 százalékos részesedését a spanyol Airtel Moviles mobilszolgáltatóból "Lehet, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, de az is lehet, hogy nem" - mondta a Vodafone szóvivője. A Vodafone-nak jelenleg 73 százaléka van az Airtel Movilesben.

A brit üzleti körök lapja emlékeztetett, hogy a British Telecom alig két évvel ezelőtt fektetett be 1,2 milliárd fontot az amerikai AT and T-vel közösen a Japan Telecomba, sőt, két hete még opciót is szerzett a Japan Telecomtól a J-Phone további 5 százalékának a megvásárlására. Az elővásárlási jog megszerzésére az elemzők úgy tekintettek, hogy a BT tovább akarja növelni jelenlétét Japánban, de a további terjeszkedést ellenző részvényesek a jelek szerint megóvták ezt a tervet.

A BT visszalépésével a Vodafone részesedése a Japan Telecomban 25 százalékról 45 százalékra nő, a J-Phone-ban pedig 26 százalékról 46 százalékra. A Vodafone az üzlettel szert tesz a British Telecom közel 5 százalékos tulajdonrészére a J-Phone csoportot alkotó három regionális mobilszolgáltatóban is.

A The Times értesülése szerint a brit távközlési óriás intézményi befektetői a hét elején zöld utat adtak a vállalatvezetés azon szándékának, hogy a részvényeseket újabb, legalább 5 milliárd font befektetésre bírja új részvénykibocsátás keretében. A mértékadó brit lap tudni véli, hogy a londoni City legnagyobb alapkezelői, a Schroders, a Credit Suisse Asset Management támogatásukról biztosították az új kibocsátás tervét azzal a feltétellel, ha a vezetés hiteles stratégiai tervet is mellékel a vállalat jövőbeni fejlődésére. Számos intézményi befektető világossá tette azt is, hogy a készpénzforrás növelését akkor támogatja, ha diszkontáron, mélyen, 15-50 százalékkal a BT-részvények jelenlegi piaci ára alatt juthat hozzá az új részvényekhez - írta a lap.

A British Telecom egyik legnagyobb egyedi részvényese, a 3 százalékkal részesedő Legal and General Group biztosító és pénzügyi szolgáltató részvénytársaság befektetési igazgatója, David Rough kedden úgy nyilatkozott Londonban, hogy a British Telecom helyzetének "elkerülhetetlen következménye" lesz legalább 7-7,5 milliárd font értékű új értékpapírt kibocsátani. Úgy számította, hogy cégét egy hónapon belül megkeresi a British Telecom ez ügyben. Nem mondta, hogy a Legal and General mit fog válaszolni, mindenesetre kijelentette, hogy szerinte a részvénykibocsátás jobb ötlet, mint a külföldi részesedések eladása a mostani piaci gyengeség és rossz árak közepette.

A British Telecom az elmúlt 16 hónapban 60 százalékot vesztett piaci értékéből, jórészt azért, mert az elmúlt évek erőteljes terjeszkedése miatt 2000-re 30 milliárd font (43 milliárd dollár) adósságot halmozott fel.

Az egykori brit monopolcég, a British Telecom az 1984-ben kezdett és a kilencvenes évek elején befejezett privatizációja óta a legnagyobb pénzügyi válságával néz szembe. A vállalat nehézségeinek nagy része erőteljes terjeszkedési politikájából, közte a japán és az ír távközlési piacon eszközölt beruházásaiból, valamint a harmadik generációs mobilrendszerek brit és német engedélyeire tavaly költött 10 milliárd fontból fakad. A legnagyobb brit távközlési vállalatot sújtja a piaci liberalizáció, a brit piacfelügyelet állandó nyomása tarifái csökkentésére, hálózatainak megnyitására és a távközlési szektor általános tőzsdei válsága.

A vállalat vezetése a múlt év végén ígéretet tett a részvényeseknek, hogy ez év végére a 30 milliárd fontos adósságot 10 milliárd fonttal csökkenti, de eddig nem sikerült a vezetésen belül egységes stratégiát kialakítani ennek érdekében. A vállalatvezetés novemberben döntött a telefontársaság holdinggá alakítása és tevékenységének szétválasztása mellett. Ennek nyomán a BT távközlési alaptevékenységét kettéválasztotta, mobiltelefon-érdekeltségeit külön társaságba tömörítette. Ez utóbbi egy részét, valamint a szintén külön cégbe vitt Yellt - a "yellow pages" telefon- és tudakozóvállalkozást - a vállalat tőzsdére kívánta vinni, a jegyzéstől legkevesebb 6 milliárd font bevételt remélve. A távközlési szektor általános tőzsdei gyengesége miatt azonban a BT-érdekeltségek a vártnál alacsonyabb áron kerülhetnének tőzsdére, ezért ezt a tervet egyelőre jegelték.

Adósságának csökkentésével sietnie kell a BT-nek, mert ha a hitelminősítők tovább rontják az osztályzatát - folytatva, amit tavaly ősszel a Standard and Poor's már elkezdett -, az megnehezíti és megdrágítja a további hitelfelvételt. Újabban az amerikai Moody's hitelminősítő már vizsgálat alá vette - leértékelés kilátásával - például a Deutsche Telekom osztályzatát, ugyancsak a nagy adósságok miatt.

Kedden kora délután a British Telecom részvénye 5,815 font volt a londoni értéktőzsdén, 23,5 pennyvel drágább a hétfői zárónál. Ugyanakkor a Vodafone 2,07 fonton állt, 5,25 pennyvel olcsóbban a hétfői zárónál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14