A KPN megválik cseh és magyar érdekeltségeitől

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 3. 07:43
A holland KPN NV távközlési vállalatnak egyelőre nemigen sikerül túladnia cseh és magyar távközlési vállalatokban lévő részesedésein - vélték elemzők a Wall Street Journal Europe szerdai számában.
Az egykori hollandiai monopolvállalat nehezen egyezkedik a cseh kormánnyal a Cesky Telecom AS-ben lévő 20,3 százalékos tulajdonrészének eladásáról, és minden bizonnyal kevesebbet kap a remélt 970 millió eurónál.

A KPN-nél márciusban azt mondták, hogy 5 milliárd euróra számítanak a fő profilba nem vágó érdekeltségek eladásából, és a bevételt a cég 21,9 milliárd eurós adósságának csökkentésére fordítják. Elemzők szerint nem valami jók a kilátások arra, hogy a vállalat - amint tervezte - az 5 milliárd eurónak legalább az egyharmadát felhajtja Kelet-Európában, értékesítve a Cesky Telecom-részesedést, továbbá a Pannon GSM-ben lévő, 600 millió euróra becsült 44,7 százalékát és a PanTel Rt-ben lévő 75,2 százalékos részesedését.

- A Cesky Telecom eladása egy ideje megnehezült. Az egyetlen vevő Csehországban a kormány, márpedig a kormány soha nem rokonszenvezett a KPN-nel - mondta az amszterdami SNS Securities értékforgalmazó egyik elemzője az újságnak.

Elemzők értesülései szerint a KPN több partnerrel tárgyal a Pannon GSM-ben lévő rész eladásáról, de úgy tűnik, kevés a jelentkező a PanTel-részre. Az elemzők szerint a KPN 500-700 millió eurót remélhet a Cesky Telecom-részért, és jó esetben 900 millió eurót a magyar érdekeltségekért.

- Rossz a hangulat a távközlési szektorban. A kérdés az, mennyiért és mikor képes túladni a KPN a részesedésein - mondta az Effectenbank Stroeve NV szakértője.

A KPN szóvivője azt mondta, hogy a KPN csak akkor válik meg kelet-európai részesdéseitől, ha azokat elfogadható áron tudja eladni. A Cesky Telecomban lévő rész eladását késlelteti a cseh kormányváltozás - tette hozzá. A KPN bízik a PanTel- részesedés eladásában, mert továbbra is úgy véli, hogy az adatszolgáltatás a jövő nagy üzlete.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38