HP Invision

Digitális jövőkép - jelen időben

Guttray László Guttray László, 2001. május 3. 21:32
Sokféleképpen próbálták már népszerűsíteni a digitális fényképezést a film nélküli kamerák, a képbeolvasók és a fotóminőségű nyomtatók gyártói, de legtöbbször csak részsikereket könyvelhettek el. Egyszer a digitális fényképezőgépekről, máskor a szkennerekről, megint máskor a printerekről bizonyosodott be, hogy technikailag már képesek a hagyományos, vegyi eljárásokra épülő képrögzítés és -megjelenítés kiváltására - de csak nagy ritkán nyert bizonyságot, hogy a láncolat rendszerként is képes együttműködni, és valóban lejárt a fixírsó és az elsötétített fürdőszobákban végzett laborálások és nagyítások kora. Sőt a fényképek "fotoexpress" jellegű kidolgozásának napja is leáldozóban van, hiszen a digitális fényképezés már a jelen.
Tökéletesen bizonyította ezt az a délelőtt, amelyen a Hewlett-Packard HP Invision elnevezésű pályázatára beküldött hazai alkotásokat mutatták be a Pesti Est Caféban. A Kudász Gábor által készített fényképeket Vinnay Péter, a Fotó Video Magazin főszerkesztője értékelte, de az igazi digitális fotós csemegét Perjési Zoltán, a HP technikai konzulense és Szántó Balázs, a Noguchi&Peters munkatársa prezentálta. Itt a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a digitális fényképezéshez ma már nem szükséges speciális számítástechnikai képzettség, a folyamat bárki számára elsajátítható, a gyakorlott fotósok pedig észrevétlenül állhatnak át az új technikára.

A bemutató a képrögzítés, az adatátvitel és a megjelenítés teljes folyamatát végigkísérte, s a fázisokra több egyszerű megoldást is felkínált. A teljesség igénye nélkül: digitális képeket küldhetünk át kamerából kamerába infravörös porton keresztül, de ugyanígy, tehát IrDA-kapcsolaton vagy USB-csatlakozón juttathatjuk a fotókat közvetlenül a HP-nyomtatóra, s az erre felkészített printerek egy része képes a fényképezőgép compact flashcardjának fogadására is. A képfájlok kéziszámítógépbe (például a HP Jornada 548 vagy 720 típusú tenyérgépeibe) konvertálhatók, a palmtopok segítségével az alapvető képfeldolgozási műveletek is elvégezhetők, sőt e-mail mellékleteként elküldhetők - a nyomtatás pedig felületkezelt papír használata esetén valóban fotóminőségben történhet. A részletes bemutató keretében felvonult a Hewlett-Packard digitális képfeldolgozással kapcsolatos eszközparkja: a PhotoSmart 618 jelű kamera demóját követően nyomtatás infrakapcsolattal, kameravezérlés számítógéppel, kamera és palmtop PC kapcsolati lehetőségeik, kamera infrás kapcsolata a HP Omnibook 6000-rel, de megismerhettük a ScanJet 7400-as szkenner különleges képességeit is.

A digitális fotózás létjogosultságát az bizonyította a legjobban, hogy a HP Invision pályázatán nem számítástechnikai szakemberek indultak, mégis (mint a pályázat weblapján elérhető képek is bizonyítják) olyan fotókat készíthettek különösebb technikai előképzettség nélkül, amelyek bármely kiállításon eredményeket érhetnének el. Aki megtekinti a Pesti Est Caféban május végéig nyitva tartó kiállítást, láthatja: a pillanat művészetének képviselői elfogadták, befogadták a digitális fotózást.

Három kategória

A digitális fotózás kiváló propagandáját valósította meg a Hewlett-Packard, amikor tavaly kiírta a HP Invision digitális fotópályázatot, amelynek célja az volt, hogy a legkorszerűbb digitális technológiát adja a jövő fotóművészeinek kezébe.

Az április végéig tartó versenyen tizenegy ország (Dánia, Franciaország, Svédország, Izrael, Belgium, Hollandia, Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Királyság) egy-egy fotóművész-hallgatója vett részt, aki a pályázati anyag elkészítéséhez egy teljes HP digitális fotófelszerelést kapott - a "csomag" egy személyi számítógépet, egy lapolvasót, egy nyomtatót, egy CD-írót és egy digitális kamerát tartalmazott.

A résztvevőknek három hónap alatt négy-négy képet kellett készíteniük a következő három kategóriában: "Az én városom 2001-ben" (a versenyzőnek saját lakóhelyét kellett bemutatnia), "Ihlet" (a pályázó saját képzelőerejét mutathatta be), illetve a "Vegyél meg!" kategória, ahol egy termék vagy szolgáltatás reklám jellegű fotózása volt a cél.

Előzetes pályáztatás után a HP Magyarország az Iparművészeti Egyetemet választotta a digitális fotópályázaton való részvételre, végül Kudász Gábor kapott lehetőséget a pályázati anyag elkészítésére (akinek munkáiból a mellékelt képeket válogattuk).

A nyertes alkotásokat a világhírű fotóművész, Platon elnökletével működő nemzetközi zsűri választotta ki, s az eredményhirdetésre április 30-án került sor. A győztes megtarthatta a HP digitális fotófelszerelést, és ezenkívül 5 ezer dolláros pénzjutalomban is részesült.

A pályázat során elkészült fényképeket kiállításokon, illetve a verseny www.hpinvision.com címen elérhető weboldalának "virtuális galériájában" mutatják be.

Kulcsszavak: HP multimédia kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14