Az online újság legyen más, mint a papír…

Vértes János, 2001. május 12. 09:37
A szerkesztői jegyzet alkalmas arra is, hogy világmegváltó gondolatokat tartalmazó publicisztika jelenjen meg benne, de arra is, hogy néha beavassuk olvasóinkat, mi történik az INK vagy éppen a lap kiadója, a Prím háza táján, hogy azt ne mondjam: egy kis önreklámot csináljunk. Engedtessék meg nekünk ezúttal az utóbbi, annyi „globális" cikk után most egy „háztáji" Prím-szolgáltatásra hadd hívjuk fel a figyelmet…
Bár éppenséggel ez sem annyira lokális: a CNettől a Terminálig, a Prímtől a CNN-ig, az Index technológiai híreitől a német Gólemig szinte minden fontosabb hírforrásról kínál hírcímeket – „azon melegében", ahogy eredeti helyükre felkerülnek – a Prím Online most indított legújabb szolgáltatása, a szamitastechnika.com.

A Prím Online – ha valaki nem tudná – a Prím Kiadó „napilapja", vagy inkább „percújságja", amely ma már nem ritkán negyven friss informatikai hírt jelenít meg naponta – folyamatosan. A Kapusoft hírkereső szoftvere most e mellé a negyven mellé felteszi a legfőbb magyar és külföldi informatikai hírszolgáltatók címsorait is, naponta több százat, a http://szamitastechnika.com oldalra.

Ezek a hírcímek csak látszólag versenytársai a Prím „perclapjának", ugyanis éppen azzal, hogy a Prím ezt itt együtt nyújtja, máris egy pluszérvet teremt, amelyért érdemes a Prím Online-t felkeresni. Amikor a kiadó lapjai először felkerültek a webre, sokat törtük a fejünket, hogy mi ebben a jó, hiszen valljuk be: azért az INK-et lapozgatni mégiscsak más érzés, mint a képernyőn elolvasni egy cikket. Amikor végül a lapok egymástól elkülönülő online vetületéből 1998-ban megszületett a Prím Online, akkor az már eleve azt tűzte ki maga elé, hogy olyat nyújtson, amit egy papírújság nem tud. Így jött létre a legfőbb érték, a cikkadatbázis: vagyis minden hírhez automatikusan kapcsolódnak azok az írások (akár az INK-ből, akár a kiadó más lapjaiból), amelyek összefüggésben állnak vele. Egy másik online előny az interaktivitás: minden cikkhez azonnal vitafórumot lehet kapcsolni, véleményt lehet nyilvánítani, vagy vitatkozni lehet másokkal, ezt megint csak bajosan kínálja fel egy papír alapú újság. Harmadik előny a gyorsaság: a hírek beérkezésükkor azonnal felkerülhetnek a webre, ezzel a lapzártával, nyomdai átfutással folyamatosan küzdő folyóiratok bizony nem versenyezhetnek. Végül a most érvényesített előny, hogy robotok egybegyűjthetik más oldalak tartalmát is, vagyis az olvasó egyszerre több hírforráson tarthatja rajta a szemét, akár össze is hasonlítva azokat, amit egy papírújság szintén nem tud biztosítani.

A Prím Kiadó tehát ma a weben nem a három papírújság online vetületét nyújtja, hanem valami egészen mást, olyasmit, amiben a gyorsaságnak, az interaktivitásnak és a kapcsolatoknak (linkeknek), az egybegyűjtésnek kulcsszerepe van, mert ez való a webre. Természetesen az INK cikkeit is mind megleljük, de ezeket ott csak a fentebb említett összefüggésben érdemes keresni, a cikkeket önmagukban inkább karosszékben ülve, az újságot kézben tartva javaslom olvasni, s nem íróasztalnál, képernyőről…

Ám most, így a cikk végén, már nyugodtan javasolhatom, hogy tessék átülni a géphez, és begépelni a http://prim.hu vagy a http://szamitastechnika.com, netán a http://ink.hu címet. Mindegyik egy sor olyan szolgáltatást kínál, amely nem érhető el a papírból!

Kulcsszavak: onlineszolg Prím Online

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14