Törökország - kész a Telekom-privatizáció és a bankreform terve

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 7. 07:58
A török kormány elkészítette a Turk Telekom távközlési vállalat privatizációjának és a bankrendszer reformjának terveit, amelyek megvalósítását a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a pénzügyi válságtól sújtott ország további hitelezésének feltételéül szabta.
Kemal Dervis török gazdasági miniszter - az IMF egyik volt vezető tisztviselője - vasárnap újságíróknak azt mondta: a török parlament már a hét elején megvitatja a tervezeteket, amelyek elfogadásával lehetővé válik az IMF-től és a Világbanktól várt 10 milliárd dollárnyi új hitel folyósítása. Dervis szerint a kormány egyezségre jutott a telefoncég 45 százalékának értékesítéséről. A kormány egy aranyrészvényt magánál tart, amely garantálja a nemzetbiztonság szempontjából fontos szolgáltatási területek állami ellenőrzését - mondta a miniszter.

A terv, amely vétójogot ad a kormánynak az egyes stratégiai döntésekben, a Turk Telekom távközlési hálózatára erősen ráutalt török hadsereg aggályait is hivatott mérsékelni. A hadsereg vezetése a múlt héten azt követelte, hogy a kormány ne engedjen külföldi többségi tulajdont a cégben. A többséginél kisebb rész értékesítése azonban csökkentheti a Telekom befektetői vonzerejét; a korábbi, 33 százalékig terjedő privatizációs kísérleteket sem koronázta siker - írta a Dow Jones gazdasági hírszolgálat.

Dervis vasárnap nem szólt arról, hogy a fennmaradó Telekom-részvényeket is értékesítené-e valamikor a kormány, de korábban azt mondta, hogy ezt a részt a cég alkalmazottainak és kisbefektetőknek adnák el.

Az új banktörvény-tervezet szerint az államnak nagyobb beavatkozási lehetősége lesz a jövőben, ha a kereskedelmi bankrendszer bajba kerül. Elemzők szerint bankszektor problémái álltak a februárban kitört gazdasági válság középpontjában. A török állam az utóbbi két évben 13 magánbankot vett át azok csődje miatt. A török kormány a pénzügyi válság tetőpontján, február 22-én kénytelen volt szabadjára engedni a líra árfolyamát, amely azóta 40 százalékkal zuhant a dollárhoz képest.

Kulcsszavak: Turk Telekom bank +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38