A BT folytatja a vagyonleépítést

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 7. 07:59
Folytatja a héten saját maga áramvonalasítását a több tízmilliárd dollárnyi adóssággal küszködő British Telecommunications brit országos távközlési szolgáltató, amelyet a hitelminősítők elsőrendű adósi besorolásának megvonásával fenyegetnek az adósságállomány leépítésének sikertelensége esetére.
A The Sunday Telegraph vasárnapi konzervatív londoni lap híre szerint a BT a héten bejelenti, hogy ősszel megválik BT Wireless nevű mobiltelefon-holdingjától, amelybe egyebek mellett a brit Cellnet, a német Viag Interkom, a holland Telfort, az ír Esat Digifone és részben a francia Cégétel tartozik. A tranzakció elemzők szerint 20 milliárd fontot is hozhat, s a BT Wireless 25 százalékának tőzsdére vitelét célzó korábbi terv helyébe lép.

A BT várhatóan megerősíti Yell szakmai tudakozói üzletágának eladását is egy pénzügyi befektetői konzorciumnak; ebből 3 milliárd fontot remél. A piaci várakozások szerint a cég bejelenti azt is, hogy részben vagy egészben kiszáll az amerikai AT and T-vel fenntartott, erősen veszteséges vegyes vállalatából, a Concertből.

A gyors ütemű karcsúsítás már zajlik egy ideje: a múlt héten jelentették be, hogy a Vodafone brit-amerikai mobilszolgáltató 4,8 milliárd fontért megvásárolta a British Telecom részesedését a spanyol Airtel mobiltelefon csoportból, továbbá a Japan Telecomból és annak J-Phone mobiltelefon-vállalkozásából. A Vodafone 3,7 milliárd fontot (5,35 milliárd dollárt) fizet a BT 20 százalékos részesedéséért a japán cégekben, és 1,1 milliárd fontot a spanyol Airtelben lévő 17,8 százalékos BT-tulajdonrészért. A brit-amerikai mobilszolgáltató készpénzben fizet a British Telecomnak, és 3 milliárd font (4,29 milliárd dollár) értékben új részvénykibocsátást tervez az üzlet finanszírozására.

A BT-t jelenleg 30 milliárd font adósság terheli, jórészt a harmadik generációs mobiltelefon-hálózat (UMTS) engedélyszerzési költségei miatt. A cég az idén 10 milliárd fonttal ígéri csökkenteni adósságát; ennek sikere a hitelminősítők szerint az egyik feltétele a jó adósi besorolás megtartásának.

A BT - a német Deutsche Telekommal együtt - máris adósi leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt áll a Moody'snál. Egyelőre mindegyikük a még elsőrendűnek számító A2-es besorolással szerepel a hitelminősítő listáján, de ez is meredek visszaminősítések eredménye: a BT Aa1-ről, a DT Aa2-ről esett jelenlegi szintjére.

A múlt hónapban kiadott - a British Telecomra, a Deutsche Telekomra, a France Télécomra, a spanyol Sonerára és a holland KPN-re összpontosító - szektorjelentésében a Moody's azt írta: a távközlési szektor európai vállalatai továbbra is sebezhetők, mivel olyan időszakban kellene végrehajtaniuk jelentős adósságleépítést, amikor a piacon nincs fogadókészség sem új részvénykibocsátásra, sem vállalati érdekeltségek eladására.

A Londonban kiadott Moody's-jelentés szerint a cégek csak a licencdíjak megszerzéséért is már irdatlan költségekbe verték magukat, s az UMTS-technológia tényleges üzembe helyezése további beruházásokat fog igényelni. A Moody's már tavaly arra figyelmeztette az európai távközlési szektort, hogy 300 milliárd dollárba is kerülhet a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítése. A mostani jelentés szerint még a legkedvezőbb forgatókönyvek is azzal számolnak, hogy az UMTS-hálózatok az üzemeltetés negyedik-ötödik éve előtt nem válhatnak nullszaldóssá.

Kulcsszavak: +céginfo BT UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14