Az Echelon nem mindenható

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 9. 10:58
Az Európai Parlament egy német szociáldemokrata képviselője szerint képtelenség azt állítani, hogy globális lehallgatórendszere segítségével az Egyesült Államok képes kifürkészni a teljes nemzetközi távközlési forgalmat.
Gerhard Schmidt EP-képviselő, akit a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett keddi számában, kifejtette: az Echelon nevű, részben Európába telepített rendszer, amelyet feltehetően az amerikai NSA biztonsági szolgálat működtet, nem tudja ellenőrizni és megfejteni a világ összes telefonbeszélgetését, telefax- és e-mail üzenetét.

A német képviselő, akit az Európai Parlament tavaly bízott meg az Echelon működésének kivizsgálásával, bírálta az EP tudományos szolgálatának az Echelonról készített tanulmányát, amely az EP különbizottságának megalakításához vezetett. A tanulmányban leírt "forgatókönyv, amely az amerikaiak általi totális ellenőrzésről szól, paranoid dolog, ilyesmi technikailag sem lehetséges" – idézte a lap Schmidt véleményét.

Az EP-bizottság tagjai mindazonáltal abból indultak ki, hogy létezik globális amerikai lehallgatóhálózat. Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy az Egyesült Államok – néhány más angolszász állammal együtt – olyan berendezéseket üzemeltet, amelyek alkalmasak (lehetnének) az Európa elleni ipari kémkedésre. A bizottság megvizsgálja a világ összes országában telepített lehallgatóállomások fekvését és teljesítményét.

Washingtoni illetékesek mind a mai napig csupán azt hajlandók elismerni, hogy nemzetbiztonsági célból üzemeltetnek lehallgatóállomásokat. Jóllehet ebbe a kategóriába esik a gazdasági érdekek védelme is, kormányzati körök azt állítják, hogy az így szerzett információkat nem bocsátják amerikai vállalatok rendelkezésére.

Kulcsszavak: echelon jog security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36