A Vodafone eladja a tele.ringet

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 9. 12:53
A brit–amerikai Vodafone mobilszolgáltató eladja az osztrák tele.ring vezetékes és mobilszolgáltatót az amerikai Western Wireless International vállalatnak.
Osztrák távközlési berkekben már hosszabb ideje keringtek találgatások a Vodafone szándékáról, hogy megválik a 100 százalékban birtokolt tele.ringtől.

A Vodafone-nál közölték, hogy az értékesítendő nettó eszközérték kevesebb mint 1 százalékát teszi ki a Vodafone nettó eszközértékének.

Az ügylet az osztrák piacfelügyeleti hatóságok jóváhagyására vár. Ez a döntés hat héten belül várható. A vételárat nem közölték.

A tele.ring mellett a Vodafone/Mannesmann leányvállalatát, a Mannesmann G3-at is eladják, amely Ausztriában tavaly novemberben a harmadik generációs mobiltelefon (UMTS) engedélyek árverésén egy koncessziót vett. Így a tele.ringnek továbbra is hozzáférése lesz az UMTS-hez. A tervek szerint a Western Wireless/tele.ring Ausztriában UMTS-t fog üzemeltetni – mondta Hartmut Kremling, a tele.ring üzleti vezetője.

A tele.ringnek jelenleg 200 ezer mobiltelefon-előfizetője van, 180 ezer vezetékes és 25 ezer internetügyfele van. A vállalat 850 főt foglalkoztat.

A Nasdaqon jegyzett Western Wireless 1994-ben a General Cellular és a Pacific Northwest Cellular fúziójából jött létre. A Western Wirelessből 1999-ben leválasztották a VoiceStream mobilszolgáltatót és tőzsdére vitték; ez az, amelyet most a Deutsche Telekom felvásárol.

A tele.ring eladása a Western Wireless Internationalnek jó megoldás a tele.ring számára, mert a Western Wireless International nagysága alapján és kis piacokon szerzett tapasztalatai birtokában rugalmasabban tud reagálni az osztrák piaci adottságokra – kommentálta Kremling az átvételt. – És ezzel vége szakadt a hónapok óta tartó spekulációnak is – tette hozzá.

A Western Wireless a tele.ringet a mostani formájában viszi tovább. A vezetékes részleg eladásának gazdasági megfontolásokból nem lenne értelme, jóllehet a Western Wireless Európában eddig csak mint mobilszolgáltató van jelen. Nem terveznek változtatásokat a vezetésben sem – mondta Kremling.

A Western Wireless leányvállalata, a Western Wireless International Európában, így többek között Horvátországban és Szlovéniában van képviselve. Horvátországban a Western Wireless a Mobilkom Austria partnereként, Szlovéniában a Telekom Austria leányvállalatának konkurenseként van jelen. A Western Wireless vállalati filozófiája, hogy egyes piacokon versenytársként, míg más piacokon partnerként lép fel – mondta Kremling.

A Wester Wireless Internationalnek 19 százalékos részesedése van a VIPNetben, a Mobilkomé 61 százalék. Szlovéniában a Western Wireless most harmadik mobilszolgáltatóként – a si.Mobil és a Mobitel mellett – harmadik mobilhálózatát építi ki. A Western Wireless International ezenkívül Írországban, Grúziában, Ghánában, Elefántcsontparton, Bolíviában és Haitin működtet mobilhálózatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59