Minolta és Fujitsu

Együtt a színes lézerek piacán

, 2001. május 15. 09:41
Közös vállalatot alapít a Minolta és a Fujitsu – jelentették be a két vállalat képviselői. A május 16-án megalakuló cég neve F&M Imaging Technology Co. (amelyben a Minolta 60 százalékos többségi tulajdonnal rendelkezik), és tevékenységének középpontjában a színes lézernyomtatók fejlesztése áll. Az együttműködés nem titkolt célja a képességek egyesítése és az értékesítési piac növelése.
A vállalkozás június 1-jével kezdi meg az üzleti évet, a tervek szerint megközelítőleg 120 alkalmazottal indul be a működés.

A két cég eddig önállóan jelent meg a piacon: a Minolta – jól szervezett értékesítési politikájának köszönhetően – számos technológiai területen vált piacvezetővé, így például a fotózásban, a képalkotásban, valamint a tonerek, illetve a nagy teljesítményű optikai fejek gyártásában. Tevékenységi körét elsősorban Európára és az Egyesült Államokra terjesztette ki, ennek eredményeként 33 országban van jelen.

A Fujitsu is számos technológiai fejlesztést tudhat magáénak, és főként a japán piacon mondhat magáénak meghatározó pozíciót.

Az utóbbi időben a lézernyomtatók piacán jelentős növekedés tapasztalható, ami elsősorban az üzleti felhasználók körében érezhető. A piackutató cégek számítása szerint az elmúlt évben körülbelül 600 000 színes nyomtatót értékesítettek a világon, az előrejelzések szerint a 2004–2005-ben eladott mennyiség a kétmilliót is elérheti!

Főként ez utóbbi piaci jóslat ösztönözte a Minoltát és a Fujitsut a közös vállalat létrehozására annak érdekében, hogy technológiai hátterüket egyesítve fejlesszék tovább a színes nyomtatóberendezéseket, és jövő tavaszra már a teljes piacot képesek legyenek lefedni termékeikkel.

Túl a milliárdon

Compaq Depo

Átlépte a bűvös egymilliárd forintos bevételi határt a fennállásának második évfordulójához közeledő Compaq Depo, a Compaq Computer Magyarország Kft. internet alapú számítástechnikai áruháza.

A Compaq Magyarország 1999 nyarán bővítette hagyományos értékesítési modelljét az internetes kereskedelemmel, és indította útjára elektronikus áruházát, a Compaq Depót. Már az első félév is figyelemre méltó eredményeket hozott: 1999-ben a számítástechnikai áruház 116 millió forintos forgalommal zárta az évet, majd 2000-ben 829 millió forintot ért el, míg az idei 178 millió forintos első negyedéves forgalommal kiegészítve fennállása közel két éve alatt az elért eredmény összességében meghaladta az 1 milliárd forintot. A várakozáson felüli értékesítés mögött több ezer Compaq-PC, több száz notebook, monitor, valamint szerverek eladása áll; a vásárlók elsősorban az eredetileg is megcélzott hazai kis- és középvállalkozások voltak.

A trendeket illetően több hazai elemző- és tanácsadócég próbálta felmérni, felbecsülni a magyar elektronikus kereskedelmi piac alakulását. Voltak, akik a teljes e-commerce forgalmat néhány százmillió forint körülire taksálták, és voltak, akik eleve kettéválasztva a business to customer és a business to business szegmenset, az előbbinél láttak hasonló nagyságrendet, míg az utóbbi esetében már tavaly milliárdos forgalomról adtak jelentést. Bármelyiket is veszszük alapul, a számok tükrében a Compaq áruházának közel két év alatt produkált 1 milliárd forintos eredménye a legnagyobb elektronikus számítástechnikai áruházzá emelte a Depót.

Lehet 75 dekával kevesebb!

A hónap elején mutatta be legújabb iBookjait az Apple – és az ígéret szerint május végére már a forgalmazókhoz kerülnek az első példányok. A diákok és otthoni felhasználók számára készült, teljes körű szolgáltatásokkal felruházott mobilszámítógépek közül az alig 1,8 kg tömegű iBook a kategóriájában az első olyan noteszgép, ame1y 1024x768 képpont felbontású, 12,1 inches TFT-képernyőt tartalmaz, valamint rendelkezik például FireWire-kapuval a digitális kamerákhoz történő egyszerű csatlakoztatás érdekében, és akár 5 óra mobilüzemidőt biztosít.

Az új iBook a választás lehetőségét is felkínálja: egyaránt rendelhető CD-, DVD- vagy CD-RW-meghajtóval, illetve az új DVD-ROM/CD-RW „Combo-egységgel", amely lehetővé teszi CD-lemezek készítését vagy DVD-filmek lejátszását.

A megújult modellek előre telepítve tartalmazzák az iTunes szoftvert, a világ legjobb és legkönnyebben használható digitális zenedobozát, valamint az iMovie2 szoftvert, a legnépszerűbb videoszerkesztő programot.

Minden új iBook modell 500 MHz-es PowerPC G3 processzorral készül, de kétszer akkora beépített tárat, bővítési lehetőséget és háttértárat kínál, mint a korábbi modellek. A megújított konstrukciónak köszönhetően az új iBook 75 dekával könnyebb, mint elődei, de sokkal masszívabb azoknál, úgyhogy könnyedén szállítható táskában vagy akár hátizsákban is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14