A MATÁVkábel TV ötmilliós büntetése

Kovács Attila, 2001. május 15. 22:30
Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást a GVH a MATÁVkábel TV Kft. ellen, azt tapasztalva, hogy nevezett egyedi előfizetői szerződéseiben a díjemelés terén egyoldalú előnyök kikötésére törekszik.
A GVH versenytanácsa a május 15-én megtartott tárgyaláson megállapította a következőket. Az egyedi előfizetői szerződés 3.4 pontja szerint a szabadáras kábeltelevíziós szolgáltatás díjait a szolgáltató költség- és megtérülés-elemzéssel határozza meg. A díjakat a szolgáltató jogosult módosítani, amennyiben azt a gazdálkodását illetve a kábeltelevíziós szolgáltatást befolyásoló körülmények indokolják: üzemeltetési, működtetési költségek emelkedése, programválaszték változása, hálózat műszaki korszerűsítése indokolják. Az előfizetési díj módosításáról a hatálybalépést megelőző 30 nappal köteles a szolgáltató az előfizetőt értesíteni.

E díjemeléssel kapcsolatos szerződési kikötés – a felmondásra vonatkozó pontokkal történő együttes alkalmazás mellett, mely a szolgáltató egyoldalú előnyét szolgálja – gazdasági erőfölénnyel való visszaélést valósít meg. Ezért a GVH versenytanácsa a MATÁVkábel TV Kft-t 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Kulcsszavak: MATÁVkábel GVH jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36