A Széchenyi-terv informatikai pályázatainak teljes szövege

, 2001. május 18. 08:06
Dr. Stumpf István Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 2001. május 17- én bejelentette a Széchenyi-terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programjának első négy pályázatát – az első a kutatásokat, a stratégiai tervezést, a második az információs társadalom megvalósításában közreműködő civil szervezeteket, a harmadik a magyar nyelvű technológiákat, a negyedik az ismeretterjesztést támogatja –, amelyeknek szövegét az alábbiakban adjuk közre.
*** *** *** *** ***

1. pályázat (kutatás)

*** *** *** *** ***

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében pályázatot hirdet "az információs társadalommal kapcsolatos hazai kutatások, nemzetközi tapasztalatok átvétele, adatbázisok képzése, karbantartása, publikálása, illetve a stratégiai tervezést segítő munkák támogatása" címmel

Kódszám: SZT-IS-1

A fenti cél megvalósítására 200 millió forint áll rendelkezésre.

I. A támogatás célja

Az infokommunikációs technológiák gyors fejlődését és térnyerését világszerte jelentős társadalmi-gazdasági változások kísérik. Ezek a változások, amelyek végső soron elvezetnek a különböző országokban az információs társadalom létrejöttéhez, számos hasonlóságot mutatnak, ugyanakkor meghatározó, elsősorban az ország társadalmi-gazdasági fejlettségététől függő "sajátos" jegyekkel is rendelkeznek.

A pályázat célja olyan, teljesen új kutatómunkák támogatása, amelyek feltárják az infokommunikációs technológiáknak a társadalmi-gazdasági életben történő alkalmazása következtében kialakuló új kapcsolatokat, jelenségeket, az információs társadalom kialakulását kísérő általános és specifikus gazdasági és társadalmi folyamatokat, nemzetközi példák és a hazai helyzet elemzése alapján rámutatnak az állami beavatkozást igénylő kritikus pontokra. A pályázat támogatja továbbá a közhasznú adatokat tartalmazó adatbázisok építését és karbantartását.

II. A pályázók köre

Támogatásért pályázhatnak azok:

- a belföldi székhelyű jogi személyek,

- az akadémiai, illetve felsőoktatási kutatóhelyek

akik tevékenységi körében vagy kutatási profiljában szerepel: az III.1.- III.4 pontokban meghatározott pályázati témák esetében gazdaság-, társadalom-, piac- vagy közvélemény kutatás illetve a III.5. pontban meghatározott pályázati téma esetében adatfeldolgozás vagy adatbanki tevékenység.

III. A pályázati feltételek

A pályázat keretében támogatásért pályázni a következő témakörökben lehet:

1. Az infokommunikáció és a gazdaság

A témakörben vizsgálandó kérdések: az infokommunikáció beépülése a gazdasági életbe Magyarországon, a várható fejlődés iránya és mértéke, a fejlődés mozgatórugói, a piac szereplőinek fő motivációi, a kis- és középvállalatok IT prioritásai, az Internetes kereskedés és pénzműveletek megítélése a gazdálkodók és a lakosság körében, a változás folyamatának pozitív tendenciáit erősítő lehetséges kormányzati eszközök, a magyar helyzet és jövőkép nemzetközi pozicionálása, és az ezekhez kapcsolódó témák (e-kereskedelem, e-business, távmunka, stb.).

2. Az információs társadalom polgárai

A témakörben vizsgálandó kérdések: az infokommunikációs technológiák; az informatikai írástudás térnyerésének társadalmi hatásai; az információ és a tudás értéke a mindennapi életben; egyéni és közösségi hozzáférés, az állampolgár szerepe az információs társadalomban és a hatékony helyi e- demokrácia; egyenlőség-kirekesztés; az információszerzés és kommunikáció a munkában és a munkán kívül; a digitális szakadék csökkentésének eszköztára Magyarországon; társadalmi és földrajzi különbségek az információhoz való hozzájutásban, az esélykülönbségek okai, kiegyenlítésének lehetőségei és más, ezekhez kapcsolódó témák

3. Az információs társadalom átalakuló intézményei

A témakörben vizsgálandó kérdések: az társadalom intézményeinek változása az infokommunikációs technológiák térnyerésével, új struktúrák és működési módok; az intézmények alkalmazkodása az új kihívásokhoz, külső kapcsolataik átalakulása; a magyar helyzet és megfigyelhető nemzetközi tendenciák elemzése, összehasonlítása; a távoktatás elfogadottsága, elterjedtsége és az esetleges idegenkedés okainak feltárása; az infokommunikációs eszközök használata az iskolákban; az egészségügy informatizálása a fejlett gazdaságokban, a hazai gyakorlat és költséghatékony lehetőségek; az elektronikus ügyintézés iránti bizalom és hajlandóság, és más, ezekhez kapcsolódó témák

4. Változó kormányzati szerep az információs társadalomban

A témakörben vizsgálandó kérdések: az állampolgár és kormányzat változó kapcsolata, közigazgatási folyamatok átalakítása; a korszerű, integrált on- line közigazgatási szolgáltatások és az adatvédelmi követelmények viszonya; azonosítási, hitelesítési és bizalmassági követelmények a hatósági ügyek on- line intézésében; a kormányzati portállal szembeni állampolgári elvárások, az állami adatvagyon hasznosítása külföldön és Magyarországon; a közigazgatás és az állampolgárok elektronikus kapcsolata a legfejlettebb országokban és Magyarországon és más, ezekhez kapcsolódó témák.

5. Adatbázisok építése, működtetése és karbantartása

A gazdasági élet szereplőinek tevékenységét segítő, az információs társadalom fejlődését nyomon követő, az állampolgárok számára közhasznú információt tartalmazó, az Európai Unióhoz történő csatlakozás információs igényének kielégítését segítő, illetve az oktatást és kultúrát támogató egyszerűen és gyorsan lekérdezhető adatbázisok és tezauruszok létrehozása, működtetése és folyamatos karbantartása.

A III.1.-III.4. pontokban meghatározott pályázati témák esetében

- a pályaműben megfogalmazott kutatási munka eredményét összegző tanulmány a támogatás elnyerésére vonatkozó értesítés kézhezvételét követő hat hónapon belül készüljön el,

- a pályázónak a kutatási téma eredményeiről az IKB által szervezett konferencia keretében prezentációt kell tartania a szakma érdeklődő képviselői számára.

A III. 5. pontban meghatározott pályázati témák esetében

- az adatbázis a támogatáselnyerésére vonatkozó értesítés kézhezvételét követő hat hónapon belül legyen a célközönség számára elektronikus úton, az IKB által biztosított portálon hozzáférhető és elérhető,

- a pályázó vállaljon kötelezettséget az adatbázisnak a célközönség számára való elérhetőség kezdetétől számított minimum 1 éves karbantartására és ingyenes hozzáférhetővé tételére

Csak olyan pályázó kaphat támogatást, aki hozzájárul a támogatásból megvalósított munka (kutatási eredmény vagy adatbázis) nyilvánossá tételéhez és hasznosításához.

A pályázathoz részletes ütem- és költségtervet kell mellékelni.

Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, amelyik

- csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt áll,

- 60 napot meghaladó, nem vitatott vagy bíróság által megállapított, jogerős, adó vagy adók módjára behajtható köztartozása van,

- a támogatás iránti pályázat benyújtását megelőző két naptári éven belül államigazgatási szerv határozatával, vagy annak bírósági felülvizsgálata esetén bírósági döntéssel munkavállalók bejelentés nélküli vagy munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása miatt jogerősen bírság megfizetésére kötelezett.

IV. A pályázattal elnyerhető támogatás

1. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

2. A támogatás mértéke: a támogatás maximális összege 10 millió forint.

3. Saját forrás: a 20 20%saját forrás biztosítása szükséges

4. Elismerhető költségek köre

A pályázaton elnyert támogatás utófinanszírozás formájában kerül kifizetésre:

- az III.1-III.4. pontban meghatározott pályázati témák esetében a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány prezentációját és elszámolást követően,

- a III.5. pontban meghatározott pályázati témák esetében az adatbázis felállása, és a pályázó által a pályázatban meghatározott átvételi-minőségi követelményeknek való megfelelőség teljesítését követően, számla ellenében a megpályázott összeg 80%, az adatbázis 6 hónapos hozzáférhetőségét követően a fennmaradó 20% a pályázó által kiállított számla ellenében.

V. A pályázat benyújtásának módja, helye és határideje

1. A pályázatot magyar nyelven, kizárólag a pályázati útmutatóban közölteknek megfelelően kitöltött adatlapon és az egyéb előírt dokumentumok csatolásával lehet benyújtani. Az adatlap sem tartalmában, sem alakjában nem változtatható meg.

2. A pályázati adatlap és az útmutató az Informatikai Kormánybiztosság honlapjáról (http://www.ikb.hu/) letölthető, továbbá térítésmentesen beszerezhető a Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosságon (1024, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 11/B), 2001. június 1.-től.

3. A pályázatot három jól elkülönített, összefűzött példányban (egy eredeti, két másolati), egyetlen borítékban vagy csomagban kell az alábbi címre postai úton ajánlott levél formájában beküldeni:

Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosság Széchenyi Terv pályázatok Kódszám: SZT-IS-1 1525 Budapest, Postafiók 858

A borítékon feltétlenül tüntessék fel a pályázat kódszámát!

4. A pályázati díj 30.000 Ft melynek megfizetését a pályázónak a pályázathoz csatolt készpénzfizetési szelvény vagy az átutalási megbízás terhelési értesítőjének másolatával kell igazolni. A pályázati díjat az "Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási feladatok előirányzat felhasználási keretszámla" 10032000-01220029- 52000001, ÁHT: 029537 számlaszámra kell befizetni.

5. A pályázati elutasítása esetén a pályázati díjat a Kormánybiztosság az elbírálástól számított 60 napon belül visszautalja, kivéve, ha a pályázó önhibájából hiúsul meg a pályázat.

6. A benyújtott pályázatok formai hiánypótlására csak egy alkalommal, a hiánypótlásra felszólító értesítés kézhez vételét követő 15 napon belül van lehetőség. A hiánypótlásra biztosított határidő elmulasztása a pályázónak a pályázat elbírálásából történő kizárását eredményezi.

7. Egy pályázó max. 2 pályázatot nyújthat be.

8. A pályázatok postai feladásának határideje: 2001. június 30.

VI. Az elbírálás szempontrendszere

1. Kutatási pályázat (III.1-III.4. témák) esetén

A kutatási téma

- mennyiben felel meg a kiírásnak

- milyen mértékben irányul új, eddig nem vizsgált jelenségek, trendek, tendenciák feltárására, mekkora körben hasznosíthatók a kutatás eredményei

- mennyire alkalmas az információs társadalom fejlődési irányainak feltárására nemzetközi kitekintés alapján

- mennyire járul hozzá az információs társadalom fejlődését elősegítő projektek kimunkálásához

- mennyire járul hozzá az információs társadalommal kapcsolatos kormányzati döntések támogatásához

2. Adatbázis (III.5. téma) esetében:

Az adatbázis

- adatainak hasznossága

- a lekérdezés egyszerűsége

- az adatokhoz hozzáférők köre és a hozzáférés feltételei

- üzemeltetésének és folyamatos karbantartásának biztosítása

- az EU konform adattartalom

3. Egyéb

- elősegíti-e a pályázati cél az EU csatlakozás folyamatát új információkkal, adatokkal

- a kért összeg nagysága arányban van-e a várt eredménnyel

- a benyújtott program kidolgozottsága, színvonala

- az ütem- és költségterv megalapozottsága

- az ajánlattevő szakmai felkészültsége, referenciái

VII. Döntés-előkészítés, döntési mechanizmus

1. Az informatikai kormánybiztos a benyújtott pályázatok értékelésére bizottságot (vagy a pályázatok számától függően bizottságokat) hoz létre.

2. A bizottság(ok) a pályázatok értékelésének legfontosabb szempontjait tartalmazó, minden pályázó számára hozzáférhető értékelést készít(enek) és a pályázatokat 0-100 között pontozzák.

3. Az így kialakult rangsor első 40 pályázója 10 perces prezentációban ismerteti pályázatát az informatikai kormánybiztos által létrehozott bírálóbizottság előtt, a prezentációra 0-30 pont adható.

4. Az első két forduló pontszámának összegéből kialakult rangsor alapján a bírálóbizottság javaslatot készít a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter részére, aki a pályázatok utolsó prezentációjától számított 15 napon belül a dönt.

5. Az Informatikai Kormánybiztosság az eredményről a döntést követő 5 napon belül írásban tájékoztatja a pályázót.

/i>VIII. Egyéb rendelkezések

1. A nyertes pályázó nevét és a megítélt támogatás mértékét az Informatikai Kormánybiztosság a pályázó külön hozzájárulása nélkül közzéteszi.

2. A támogatási döntés kedvezményezettjének a döntés meghozatalától számított 45 napon belül az Informatikai Kormánybiztosság szerződéskötési ajánlatot tesz. Amennyiben a támogatási döntés kedvezményezettjének mulasztásából, vagy neki felróható egyéb okból a támogatási szerződés megkötésére a meghatározott határidőig nem kerül sor, a támogatási döntés érvényét veszti.

3. A pályázat megvalósulásának szabályszerűségét, a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a támogatási szerződésben meghatározott szervek jogosultak ellenőrizni.

4. Az egyéb, a pályázatban nem szabályozott kérdésekben az informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási célelőirányzat felhasználásának és kezelésnek szabályairól szóló, 11/2001.(IV.24.) MeH VM rendelet előírásait kell alkalmazni.

*** *** *** *** ***

2. pályázat (civil szervezetek)

*** *** *** *** ***

Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében pályázatot hirdet az információs társadalom megvalósításában közreműködő civil szervezetek támogatása címmel

Kódszám: SZT-IS-4

A fenti cél megvalósítására 1.600.000.000.- forint áll rendelkezésre.

Szem előtt tartva a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési programjában, a civil szervezetek bevonására és támogatására kitűzött célkitűzéseket az Informatikai Kormánybiztosság ezzel a pályázattal kívánja támogatni a civil szférát.

I. A támogatás célja

Az információs társadalom fejlődése során elengedhetetlen az állampolgárok aktív részvételének biztosítása a civil szervezeteiken keresztül. Ennek tükrében a pályázat célja a civil társadalom erősítése, a működési feltételeinek javításával és az Internet által biztosított információáramlásba való bekapcsolásuk révén, valamint új teleházak és telekunyhók létesítésének támogatásán keresztül.

II. A pályázók köre

Támogatásért pályázhatnak:

- egyesületek

- szövetségek

- alapítványok

Nem pályázhatnak:

- pártok

- szakszervezetek

- egyházak

- köztestületek

- közalapítványok

III. A pályázati feltételek

Pályázatot csak olyan szervezetek nyújthatnak be, amelyeknek:

- Bírósági végzéssel igazolt nyilvántartásba vételük legkésőbb 2000. február 1-ig jogerősen megtörtént.

- Székhelye Magyarországon van.

- Telekunyhó létrehozása esetén egy őt segítő, már működő teleház vagy teleház régió támogató nyilatkozatával rendelkezik, amelyben az, garanciát vállal a pályázati program megvalósítására.

A pályázathoz kérjük mellékelni a szervezet nyilvántartásba vételéről szóló bírósági végzés másolatát, illetve a közhasznú nyilvántartásba történő bejegyzésről szóló végzés másolatát.

Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, amely

- 60 napot meghaladó, lejárt esedékességű adó- vagy adók módjára behajtható köztartozással rendelkezik,

- a pályázat benyújtását megelőző két naptári éven belül munkavállalók bejelentés nélküli vagy munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása miatt jogerősen bírság megfizetési kötelezettsége keletkezett;

IV. A pályázattal elnyerhető támogatás

1. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

2. A támogatás mértéke

A) 1 db számítógép /hardver és szoftver/ beszerzésére szolgáló, vissza nem térítendő támogatás tagszervezet nélkül működő szervezetek részére.

B) Legalább 3 tagszervezettel rendelkező és/vagy kiemelten közhasznú szervezetek számára tagszervezetenként 1 db gép, maximum 25 db számítógép.

Az elnyerhető támogatás az "A" és a "B" esetekben 333.000.- Ft (háromszázharmincháromezer forint) konfigurációnként, ez a teljes bruttó összeg). A rendelkezésre álló pályázati keret: 1.300.000.000.- Ft

A pályázat elsődleges célja a nyertes szervezetek hozzásegítése az elektronikus kapcsolattartás bevezetéséhez. Ennek elősegítése érdekében a pályázat egy Internet elérésre alkalmas számítógép konfiguráció megvásárlásához nyújt normatív jellegű pénzügyi támogatást.

A támogatott szervezetnek nem kell Internet előfizetésről gondoskodnia, a hozzáférést az IKB biztosítja. (Az Internet előfizetés modemes elérésre, korlátlan használatra vonatkozik, e-mail cím, postafiók biztosításával).

A pályázóknak vállalnia kell, hogy a támogatás elnyerése esetén

- vállalják az Internet használattal felmerülő telefonköltséget;

- elektronikusan elérhetővé válnak (közzéteszik és használják az e-mail- jüket);

- közzéteszik főbb adataikat és elérhetőségüket a Web-en (saját tárhelyen vagy a díjtalanul igénybe vehető Informatikai Kormánybiztosság által működtetett portálon)

- közzéteszik az éves beszámolójukat és közhasznúsági jelentésüket saját tárhelyen vagy a díjtalanul igénybe vehető Informatikai Kormánybiztosság által működtetett portálon.

C) Teleház, telekunyhó létrehozására vissza nem térítendő támogatás helyi székhelyű és helyben működő szervezetek részére központilag beszerzésre kerülő számítás- és irodatechnikai eszközökkel.

A "C" pályázat esetén elnyerhető támogatás értéke teleház létrehozására maximum bruttó 2.000.000- Ft (kétmillió forint) telekunyhó létrehozására maximum bruttó 1.000.000 - Ft (egymillió forint). A rendelkezésre álló pályázati keret teleházak és telekunyhók létrehozására: 300.000.000.- Ft. .

A "C" pályázat elsődleges célja kistelepülések hozzásegítése az elektronikus kapcsolattartáshoz az információs társadalomba történő bekapcsolódáshoz és az ehhez szükséges közösségi tér megteremtéséhez. Ennek érdekében pályázni lehet az Internet elérésére alkalmas számítógép munkaállomásokra és szerverre, továbbá egyéb periférikus eszközökre (modem, szkenner, nyomtató stb.) és irodatechnikai eszközökre (fénymásológép, telefax).

A "C" pályázat kapcsán a szervezeteknek vállalnia kell, hogy a támogatás elnyerése esetén:

- meghatározott műszaki és szolgáltatási követelményeknek megfelelő teleházat, hoz létre (a részleteket a TÁJÉKOZTATÓ tartalmazza),

- a teleház és a telekunyhó megfelel a Magyar Teleház Szövetség által meghatározott teleház-minimum követelményeknek (a részleteket a TÁJÉKOZTATÓ tartalmazza),

- a teleház és telekunyhó céljára alkalmas épületet, helyiséget biztosítja,

- a teleházat és a telekunyhót a támogatástól számított legalább 3 éven át működteti, és ennek költségeit biztosítja,

- a teleház és telekunyhó létrehozását követő egy hónapon belül a Magyar Teleház Szövetség tagjává válik,

- rendelkezik az önkormányzat(ok) támogató nyilatkozatával,

- épületek és helységek biztosítása mellett legalább 25% saját erővel rendelkezik, amelyet a teleház és telekunyhó működtetésre fordít, és amely legalább 1 évre fedezetet nyújt a bérköltségekre, kommunikációs költségekre, rezsi- és egyéb kiadásokra,

- a pályázati folyamat során végzett monitorozáshoz szükséges adatokat és dokumentumokat a monitorozást végző rendelkezésére bocsátja,

- leendő vezetője részt vesz a Magyar Teleház Szövetség által szervezendő teleház vezető képzésen,

- az alkalmazásra kerülő teleház és telekunyhó vezetői rendelkeznek ECDL bizonyítvánnyal, vagy a szerződéskötéstől számított 1 éven belül megszerzik azt,

- elektronikusan elérhetővé válnak (közzéteszik és használják az e-mail- jüket),

- kiteszik a fő adataikat és elérhetőségüket a Internetre (saját tárhelyen vagy a díjtalanul igénybe vehető Informatikai Kormánybiztosság által működtetett portálon) és egy éven belül elkészítik teleházuk, vagy az azt befogadó település honlapját,

- közzéteszik az éves beszámolójukat és közhasznúsági jelentésüket saját tárhelyen vagy a díjtalanul igénybe vehető Informatikai Kormánybiztosság által működtetett portálon.

A támogatás alapjául szolgáló minimum konfiguráció fő jellemzőit a TÁJÉKOZTATÓ tartalmazza.

V. A pályázat benyújtásának módja, helye és határideje

1. A pályázatot magyar nyelven, kizárólag a pályázati útmutatóban közölteknek megfelelően kitöltött adatlapon és az egyéb előírt dokumentumok csatolásával lehet benyújtani. Az adatlap sem tartalmában, sem alakjában nem változtatható meg.

2. A pályázati adatlap és a tájékoztató 2001. június 1-től az Informatikai Kormánybiztosság Internet honlapjáról (www.ikb.hu) letölthető, továbbá térítésmentesen beszerezhető a Hírközlési Főfelügyelet, a Civil Házak irodáiban, valamint a Magyar Teleház Szövetség Regionális Tagozatainak központjaiban, és a Magyar Teleház Szövetség Partnerszolgálatánál.

Felvilágosítás kérhető 2001. június 1-től: a 06-80-333-666 ingyenesen hívható zöld számon hétfőtől péntekig, 8.00 órától 17.00 óráig.

3. A pályázatot egy eredeti és egy másolati példányban, egyetlen borítékban vagy csomagban kell az alábbi címre postai úton beküldeni:

Hírközlési Főfelügyelet Széchenyi Terv, Információs Társadalom pályázatok Kódszám: SZT-IS-4 1535 Budapest, Postafiók 857

A borítékon feltétlenül tüntessék fel a pályázat kódszámát és betűjelét!

2001. június 15.-től elektronikus úton is be lehet nyújtani pályázatot, az Informatikai Kormánybiztosság http://www.ikb.hu/ című honlapján keresztül.

4. A pályázati díj 5.000 Ft, amelyet postai úton történő beküldés esetén kell befizetni, melynek megtörténtét a pályázónak a pályázathoz csatolt készpénzfizetési szelvény vagy az átutalási megbízás terhelési értesítőjének másolatával kell igazolni. A pályázati díjat az "Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási feladatok előirányzat felhasználási keretszámla" 10032000-01220029-52000001 ÁHT: 029537 számlaszámra kell befizetni. Az elektronikus úton pályázatot benyújtó szervezet díjmentesen pályázhat.

5. A pályázat elutasítása esetén a pályázati díjat a Kormánybiztosság az elbírálástól számított 60 napon belül visszautalja, kivéve, ha a pályázó önhibájából hiúsul meg a pályázat.

6. A benyújtott pályázatok formai hiánypótlására csak egy alkalommal, a hiánypótlásra felszólító értesítés kézhez vételét követő 15 napon belül kerülhet sor. A hiánypótlásra biztosított határidő elmulasztása a pályázónak a pályázat elbírálásából történő kizárását eredményezi.

7. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

8. A pályázatok ajánlott küldeményként történő postai feladásának határideje: 2001. június 30. A határidő után benyújtott pályázatokat az értékelő bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

VI. Az elbírálás szempontrendszere

Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a pályázók, amelyek tevékenységük az alább felsorolt közérdekű társadalmi célok megvalósítása érdekében végzik:

- munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése és a kapcsolódó szolgáltatások,

- hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,

- gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,

- egészségügyi rehabilitációs tevékenység,

- rehabilitációs foglalkoztatás,

- családsegítés, időskorúak gondozása,

- kulturális örökség megóvása,

- nevelés és oktatás.

A támogatási igények elbírálásakor és a rangsoroláskor egyéb feltételek azonossága esetén előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek esetében:

Az "A" és a "B" pályázatok esetében:

1. Jelenleg nem áll a szervezet rendelkezésére számítógép.

2. A szervezet Internetes megjelenítése révén hozzájárul a társadalmi súlyának növeléséhez.

3. Huzamosabb idejű működésről beszélhetünk.

4. A szervezet tevékenységének továbbgyűrűző hatása várható.

A "C" pályázat esetén további szempontok:

1. A létesítendő teleházat (telekunyhót) befogadó település teleházzal nem rendelkező kistérségben helyezkedik el.

2. A befogadó település jelentős roma lakossággal rendelkezik

3. Helyi szinten, a teleházak sajátos módján és eszközeivel egyedi, innovatív módon hozzájárul az információs ill. a civil társadalom fejlődéséhez, súlyának növeléséhez.

VII. Döntés-előkészítés, döntési mechanizmus

Az A, B és C pályázatok döntésének előkészítésével és mechanizmusával kapcsolatos szabályok részletesen a Tájékoztatóban szerepelnek.

VIII. Egyéb rendelkezések

1. A nyertes pályázó nevét és a megítélt támogatás mértékét az Informatikai Kormánybiztosság a pályázó külön hozzájárulása nélkül közzéteszi.

2. A támogatási döntés kedvezményezettjének a döntés meghozatalától számított 45 napon belül az Informatikai Kormánybiztosság szerződéskötési ajánlatot tesz. Amennyiben a támogatási döntés kedvezményezettjének mulasztásából, vagy neki felróható egyéb okból a támogatási szerződés megkötésére a meghatározott határidőig nem kerül sor, a támogatási döntés érvényét veszti.

3. A pályázat megvalósulásának szabályszerűségét, a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a támogatási szerződésben meghatározott szervek jogosultak ellenőrizni.

4. Az egyéb, a pályázatban nem szabályozott kérdésekben az informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási célelőirányzat felhasználásának és kezelésnek szabályairól szóló, 11/2001.(IV.24.) MeHVM rendelet előírásait kell alkalmazni.

*** *** *** *** ***

3. pályázat (magyar nyelvi környezet)

*** *** *** *** ***

Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében pályázatot hirdet magyar nyelvi informatikai technológiák fejlesztése és alkalmazása címmel

Kódszám: SZT-IS-10

A fenti cél megvalósítására 250 millió forint áll rendelkezésre.

I. A támogatás céljai

Tekintettel arra, hogy az emberi nyelvtechnológiák (Human Language Technologies) témakörét komoly érdeklődés övezi az Európai Unióban, és figyelembe véve azt, hogy a magyar nyelvi technológiák fejlesztését és alkalmazását a magyar piac viszonylag kicsi volta miatt nehéz csak piaci alapon megoldani, az Informatikai Kormánybiztosság pályázatot hirdet a magyar nyelvi informatikai technológiák fejlesztésének és használatuk elterjesztésének támogatására. A pályázat keretében elnyerhető támogatások az alábbi négy, egymással szorosan összefüggő célt szolgálják:

- álljon rendelkezésre minél nagyobb számban szabad terjesztésű magyar nyelvi technológiai szoftver különböző operációs rendszerek alatt;

- legyenek olyan eszközök elérhetők, melyek a világhálón fellelhető, magyar nyelven elkészített honlapok tartalmában kifinomult kereséseket, lekérdezéseket tesznek lehetővé;

- jöjjenek létre olyan szakmai információterjesztést és eszmecserét lehetővé tevő fórumok, honlapok formájában, ahol a magyar nyelvi fejlesztésekkel kapcsolatos aktuális információk az érdekeltek számára elérhetők;

- azok a szervezetek, melyek szolgáltatásaik bővítése, javítása, illetve eredményességük és hatékonyságuk növelése érdekében magyar nyelvi informatikai technológiát kívánnak alkalmazni, kapjanak támogatást ebben a munkájukban.

II. A pályázók köre

Támogatásért pályázhatnak:

- belföldi székhelyű jogi személyek,

- jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok,

- egyesületek, szövetségek, alapítványok és közhasznú társaságok,

- egyéni vállalkozók,

- valamint ezeknek konzorciumai.

III. A pályázati feltételek

A pályázat a bevezetésben szereplő négy cél eléréséhez keres partnereket, az alábbi feltételek szerint.

1. Az első cél elérését szolgáló támogatás olyan fejlesztéshez igényelhető, amelynek célja magyar nyelvi technológiai szoftvereszközök készítése, adaptálása. Nyelvi technológia alatt ebben az esetben különösen a szó- és nyelvhelyesség-ellenőrző eszközök, a hang- és szófelismerő alkalmazások (beszédfelismerés) és a magyar nyelvű írott szöveg felolvasását lehetővé tévő (beszédszintézis) eszközök értendők.

2. A második cél elérését szolgáló támogatás olyan fejlesztéshez igényelhető, amelynek célja a magyar tartalmú, a világhálón elérhető honlapok tartalmában kifinomult kereséseket, lekérdezéseket lehetővé tévő szoftverek készítése. "Kifinomult keresés" alatt értendő pl. a keresőszó szinonímái alapján történő keresés, vagy a keresőszó automatikus osztályozása eredményeképpen nyert kulcsszavak alapján történő keresés. A szoftvereket úgy kell elkészíteni, hogy azok a honlapokon elérhető, a világhálón kereső célprogramokhoz ("search engine") előtétként kapcsolhatók legyenek, így a már használatos kereső eszközök funkcionalitását azok módosítása nélkül ki tudják egészíteni.

Mindkét pályázati téma esetében az elkészülő szoftver eszközöket közkinccsé kell tenni oly módon, hogy térítésmentesen lehessen hozzájuk jutni és használni őket, azaz a pályázat támogatásával elkészült eszközök futtatható formában szabad terjesztésűek lesznek, bárki letöltheti majd őket a Kormánybiztosság honlapjáról. (Az eszközök a pályázat harmadik célkitűzés alapján létrehozandó honlapok útján is terítésre kerülnek.) A kifejlesztett eszközök forráskódjának nyilvánosságra hozatala nem szükséges, de kívánatos, és az ilyen pályázatok előnyben részesülnek az elbírálás során.

A két fenti téma esetében a pályázat részeként megadandó fejlesztési tervben le kell írni, hogy a pályázó milyen funkcionalitású eszköz fejlesztésére vállalkozik, és ismertetni kell, hogy milyen módon fogják bemutatni, hogy az elkészült eszköz rendelkezik a tervezett funkcionalitással. A fejlesztésnek - a műszaki ütemtervnek megfelelően - a legrövidebb időn belül meg kell valósulnia; legfeljebb a támogatási döntést követő egy éven belül. Az elkészült eszközöket futtatható formában, felhasználói dokumentációval együtt kell átadni az Informatikai Kormánybiztosság részére.

3. A harmadik cél elérését szolgáló támogatás olyan honlap létrehozásához és üzemeltetéséhez igényelhető, ahol a magyar nyelvi fejlesztésekkel kapcsolatos aktuális információk érhetők el, és ily módon szakmai kommunikációs fórum jön létre. A magyar nyelvi technológiák fejlesztőinek tudásuk megosztása érdekében teret és lehetőséget kell ahhoz biztosítani, hogy nézeteiket, elképzeléseiket megoszthassák, ütköztethessék és megvitathassák.

A honlapokat a legrövidebb időn belül, de legkésőbb 2001. december 31-ig el kell készíteni, és elérhetővé kell tenni a világhálón. A nyertes pályázóknak a honlapot folyamatosan kell működtetniük a honlap megindulásától számított két évig, és erre megfelelő garanciát kell vállalniuk. Folyamatos működtetés alatt az értendő, hogy a honlap folyamatosan elérhető, használható, hibáit javítják, tartalmilag legalább havi gyakorisággal karbantartják, illetve a honlap használatáról félévente előírt tartalmú jelentést adnak az Informatikai Kormánybiztosság számára.

4. A negyedik cél elérését szolgáló támogatás olyan fejlesztéshez igényelhető, melynek során az igénybe vevő szervezet szolgáltatásainak bővítése, javítása, illetve eredményességének és hatékonyságának növelése érdekében (nem feltétlenül új fejlesztésű) magyar nyelvi informatikai technológiát alkalmaz. Nyelvi technológia alatt jelen esetben különösen a magyar nyelvű írott szöveg felolvasását lehetővé tévő (beszédszintetizáló) eszközök értendők. A pályázat támogatásával elkészülő fejlesztések a pályázó tulajdonában maradnak.

A fejlesztésnek a műszaki ütemtervnek megfelelően, legfeljebb a támogatási döntést követő hat hónapon belül meg kell valósulnia.

A pályázathoz mellékelendő fejlesztési tervben le kell írni, hogy kik lesznek az elkészült alkalmazás felhasználói és haszonélvezői, illetve milyen magyar nyelvi technológia használatával, minek a fejlesztésére vállalkozik a pályázó. Ismertetni kell azt is, hogy milyen módon fogják igazolni, hogy az elkészült eszköz rendelkezik a tervezett funkcionalitással.

Abban az esetben, ha a pályázó a fejlesztési támogatást egy nagyobb fejlesztési program vagy projekt önálló meghatározott részének megvalósításához igényli, az előző bekezdésekben foglalt feltételeknek és időpontoknak e rész tekintetében kell fennállnia, illetve bekövetkeznie.

A pályázat keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás összegéből beszerzett tárgyi eszközök kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott céloknak megfelelően hasznosíthatók. Az előirányzatból támogatott beruházással létrehozott vagyon - amennyiben az a támogatási döntés kedvezményezettjének tulajdonába kerül - a 217/1998.(XII.30.) kormányrendelet 89.§-ának (1) bekezdésében meghatározott feltételek mellett, a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek lejártáig csak a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter előzetes jóváhagyásával idegeníthető el vagy adható bérbe. Ha az elidegenítéshez a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hozzájárult, a támogatási döntés kedvezményezettje mentesül a támogatási összeg visszafizetésének kötelezettsége alól. Hozzájárulás hiányában azonban köteles a tárgyi eszközök értékének időarányos, értékcsökkenéssel korrigált, de a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegét befizetni.

Ha a pályázati vállalás a pályázat kedvezményezettjének felróható okból nem valósul meg, a kedvezményezettnek a kapott támogatás jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegét kell visszafizetnie.

Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak (illetve annak a konzorciumnak, amelyben olyan tagja van), amelyik

- csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt áll,

- 60 napot meghaladó, lejárt esedékességű adó vagy adók módjára behajtható köztartozása van, kivéve, ha számára az adóhatóság fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,

- a támogatás iránti pályázat benyújtását megelőző két naptári éven belül munkavállalók bejelentés nélküli vagy munkavállalás nélküli foglalkoztatása miatt jogerősen bírság megfizetési kötelezettsége keletkezett.

IV. A pályázattal elnyerhető támogatás

1. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

2. A támogatás mértéke

- A magyar nyelvi technológiai eszközök készítésének, adaptálásának támogatása témájában a fejlesztés költsége, legfeljebb 25 millió Ft.

- A magyar tartalmú, a világhálón elérhető honlapok tartalmában kifinomult kereséseket, lekérdezéseket lehetővé tévő szoftver készítésének támogatása témájában a fejlesztés költsége, legfeljebb 25 millió Ft.

- A szakmai kommunikációs fórum (honlap) létrehozása és üzemeltetésének támogatása témában a fejlesztés és a honlap üzemeltetési összköltségének maximum 65%-a, legfeljebb 25 millió Ft.

- A magyar nyelvi technológiai alkalmazás fejlesztésének támogatása témájában a fejlesztés összköltségének maximum 35%-a, legfeljebb 25 millió Ft.

3. Saját forrás

A szakmai kommunikációs fórum (honlap) létrehozása témáiban benyújtott pályázat esetében legalább a fejlesztés összköltségének 35%-át kitevő saját forrással, illetve önerővel kell rendelkeznie, amibe az államháztartás alrendszereitől kapott támogatás és hitel nem számítható be.

A magyar nyelvi technológiai alkalmazás fejlesztésének támogatása témában benyújtott pályázat esetében legalább a fejlesztés összköltségének 65%-át kitevő saját forrással, illetve önerővel kell rendelkeznie, amibe az államháztartás alrendszereitől kapott támogatás és hitel nem számítható be.

4. Elismerhető költségek köre

A támogatás folyósítása utólag, a benyújtott számlák alapján történik. A fejlesztési költségek áfa nélkül értendők, kivéve azt a pályázót, amelynek jogszabály alapján nincs visszaigénylési joga.

A magyar nyelvi informatikai technológiai eszközök készítése, adaptálása kialakításának támogatása, valamint a magyar tartalmú, a világhálón elérhető honlapok tartalmában kifinomult kereséseket, lekérdezéseket lehetővé tévő szoftver készítésének támogatása témájában a fejlesztési költségek között hardver eszköz beszerzése nem szerepelhet.

A költségek között nem szerepelhet épületvásárlási és felújítási költség, irodabútor vásárlás, még akkor sem, ha közvetve ez is a pályázati cél megvalósulását szolgálná.

V. A pályázat benyújtásának módja, helye és határideje

1. A pályázatot magyar nyelven, kizárólag a pályázati útmutatóban közölteknek megfelelően kitöltött adatlapon és az egyéb előírt dokumentumok csatolásával lehet benyújtani. Az adatlap sem tartalmában, sem alakjában nem változtatható meg.

2. A pályázati adatlap és az útmutató az Informatikai Kormánybiztosság honlapjáról (http://www.ikb.hu/) letölthető, továbbá térítésmentesen beszerezhető a Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosságon (1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 11/B) 2001. június 1-től.

3. A pályázatot három jól elkülönített, összefűzött példányban (egy eredeti, két másolati), egyetlen borítékban vagy csomagban kell az alábbi címre postai úton beküldeni:

Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosság Széchenyi Terv pályázatok Kódszám: SZT-IS-10 1535 Budapest, Postafiók 858.

A borítékon feltétlenül tüntessék fel a pályázat kódszámát!

4. A pályázónak a pályázat benyújtásakor 6.000 forint összegű pályázati díjat kell fizetnie, melyet a pályázathoz csatolt készpénzfizetési szelvény vagy az átutalási megbízás terhelési értesítőjének másolatával kell igazolni. A pályázati díjat az "Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási feladatok előirányzat felhasználási keretszámla" 10032000-01220029-52000001, ÁHT: 029537 számlaszámra kell befizetni.

5. A pályázat elutasítása esetén a pályázati díjat a Kormánybiztosság az elbírálástól számított 60 napon belül visszautalja, kivéve, ha a pályázó önhibájából hiúsul meg a pályázat.

6. A benyújtott pályázatok formai hiánypótlására csak egy alkalommal, a hiánypótlásra felszólító értesítés kézhez vételét követő 15 napon belül kerülhet sor. A hiánypótlásra biztosított határidő elmulasztása a pályázónak a pályázat elbírálásából történő kizárását eredményezi. A pályázatkezelő számára legfeljebb 30 nap áll rendelkezésére - a pályázatok bontásától számítva -, hogy hiánypótlást kérjen.

7. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, de a pályázati négy célra (lásd III. pont) célonként legfeljebb egyet-egyet.

8. A pályázatok ajánlott küldeményként történő postai feladásának határideje: 2001. június 30. A határidő után benyújtott pályázatokat az értékelő bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

VI. Az elbírálás szempontrendszere

A pályázat elbírálási szempontjai

1. A magyar nyelvi szoftverek fejlesztése téma esetében:

- az átadandó szoftver funkcionalitása, jellege, a pályázat szakmai tartalma; a célkörnyezetként megcélzott operációs rendszerek száma,

- az átadandó szoftver továbbfejleszthetősége, ill. más rendszerekkel való kompatibilitása;

- az ajánlattevő szakmai felkészültsége, referenciái;

- a vállalt önrész nagysága;

- a megvalósításhoz kért támogatás és a vállalt funkciók viszonya.

2. A magyar tartalmú, a világhálón elérhető honlapok tartalmában intelligens kereső szoftver készítése téma esetében:

- az intelligens kereső által nyújtott szolgáltatások funkcionalitása, keresőgépekhez történő illeszthetősége;

- az átadandó szoftver továbbfejleszthetősége, ill. más rendszerekkel való kompatibilitása;

- az ajánlattevő szakmai felkészültsége, referenciái;

- a vállalt önrész nagysága;

- a megvalósításhoz kért támogatás és a vállalt funkciók viszonya.

3. A nyelvi technológiai honlap létrehozása szakmai kommunikáció céljából pályázati téma esetében:

- a honlap segítségével nyújtott kommunikációs szolgáltatások;

- a létesítésre vállalt határidő;

- a nyelvi technológiák területén felmutatott referenciák és tapasztalat;

- a honlap működtetésére adott garancia;

- az ajánlattevő szakmai felkészültsége, referenciái;

- a vállalt önrész nagysága;

- a megvalósításhoz kért támogatás és a vállalt funkciók viszonya;

- a nyelvi technológiákhoz kapcsolódó szakmai szervezetekkel ápolt kapcsolatok,

- a pénzügyi és gazdasági szempontú alkalmasság.

4. A magyar nyelvi technológia alkalmazása pályázati téma esetében:

- a magyar nyelvi technológiával támogatott szolgáltatás haszonélvezőinek száma;

- a kialakítandó struktúra továbbfejleszthetősége, más rendszerekkel való kompatibilitása;

- a megvalósítás összköltsége és a vállalt funkciók összhangja;

- az ajánlattevő szakmai felkészültsége;

- a létesítésre vállalt határidő;

- a vállalt önrész nagysága;

- a pénzügyi és gazdasági szempontú alkalmasság.

A támogatás elbírálásakor előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek:

- a magyar nyelvi szoftverek fejlesztése, valamint a magyar tartalmú, a világhálón elérhető honlapok tartalmában intelligens kereső szoftver készítése témák esetében nyilvánosságra hozzák az elkészített eszköz forráskódját;

- a magyar nyelvi technológia alkalmazása pályázati téma esetében

- az elkészített alkalmazás közvetlenül a lakosság széles rétegei számára közvetlenül elérhető és használható, újszerű szolgáltatást biztosítanak;

- a felhasznált nyelvi technológia segítségével fogyatékosok (pl. vakok) számára tesznek elérhetővé olyan szolgáltatásokat, amelyek elérése e technológia nélkül egyáltalán nem, vagy csak körülményesen oldható meg.

VII. Döntés-előkészítés, döntési mechanizmus

1. Az informatikai kormánybiztos a benyújtott pályázatok elbírálására bizottságot hoz létre.

2. A bizottság pályaművekről emlékeztetőt készít, mely összegzi a legfontosabb értékelési szempontok szerint elért eredményt. A bizottság döntési javaslatát a pályázatok bontásától számított 30 napon belül alakítja ki.

3. A pályázatokról a bizottság döntési javaslatának előterjesztésétől számított 8 napon belül a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter dönt.

4. Az Informatikai Kormánybiztosság az eredményről a döntést követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a pályázót.

VIII. Egyéb rendelkezések

1. A nyertes pályázó nevét és a megítélt támogatás mértékét az Informatikai Kormánybiztosság a pályázó külön hozzájárulása nélkül közzéteszi.

2. A támogatási döntés kedvezményezettjének a döntés meghozatalától számított 45 napon belül az Informatikai Kormánybiztosság szerződéskötési ajánlatot tesz. Amennyiben a támogatási döntés kedvezményezettjének mulasztásából, vagy neki felróható egyéb okból a támogatási szerződés megkötésére a meghatározott határidőig nem kerül sor, a támogatási döntés érvényét veszti.

3. A pályázat megvalósulásának szabályszerűségét, a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a támogatási szerződésben meghatározott szervek jogosultak ellenőrizni.

4. Az egyéb, a pályázatban nem szabályozott kérdésekben az informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási célelőirányzat felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló, 11/2001.(IV.24.) MeH VM rendelet előírásait kell alkalmazni.

*** *** *** *** ***

4. pályázat (ismeretterjesztés)

*** *** *** *** ***

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében pályázatot hirdet az információs társadalom építésével kapcsolatos népszerűsítő, tudatosságnövelő, ismeretterjesztő kezdeményezések támogatására

Kódszám: SZT-IS-15

A fenti cél megvalósítására 350 millió Ft áll rendelkezésre.

"Az életminőség- és tudatosságnövelés alprogram alapvető célja annak az egyértelmű üzenetnek a megfogalmazása és gyakorlatba ültetése, hogy a modern információs és kommunikációs eszközök és közművek vannak az emberekért, a társadalomért - nem pedig fordítva." (Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Program)

I. A támogatás célja

Az információs társadalom építésével kapcsolatos népszerűsítő, tudatosságnövelő, ismeretterjesztő kezdeményezések támogatása, melyek fő célja az információs társadalomról alkotott vélemény kialakítása és formálása. Olyan az információs társadalom fejlesztéséhez kötődő programok, szakmai anyagok kidolgozásának, megvalósításának, és hatásvizsgálatának támogatása, melyek az információs társadalom ismertségének, használatának terjedését támogatják, és segítik az egyének és közösségek tájékozottságának kialakítását, a fenti célok megvalósításának érdekében. Az információs írástudás ismeretével, élethosszig tartó tanulás igényének kialakításával kívánjuk segíteni, az információs kultúra elterjesztését. A program minden olyan tevékenységet átfoghat, amely:

- az információs társadalom népszerűsítésére irányul programokon, rendezvényeken keresztül.

- nyomtatott és elektronikus formában megjelenő kiadvánnyal ér el ismeretterjesztő, népszerűsítő hatást.

Előnyben részesítjük azokat a pályázatokat, amelyek eredményeként létrejövő programok a miniszterelnöki hivatal finanszírozásának megszűnte után is folytathatók. Továbbá előnyben részesülnek azok a pályázók, akik a pályázati támogatást inkább tevékenységek finanszírozására, mint eszközbeszerzésre kívánják fordítani. Különösen előnyt élveznek azok a konzorciumok, ahol komplex programot valósítanak meg együttműködésben.

II. A pályázók köre

Támogatásért az alábbiakban felsoroltak pályázhatnak:

- belföldi székhelyű jogi személyek,

- jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok,

- valamint ezeknek konzorciumai.

III. A pályázati feltételek

1. Programoknál kérjük mellékelni a megvalósítás részletes tervét. Hogy kívánja meghirdetni a programot, mi a pontos helyszín, időpont, téma, tervezett programok, meghívottak köre stb.?

2. Kiadványok esetében írott anyagnál kérjük benyújtani a kézirat részletes vázlatát és a tartalomjegyzéket is. Elektronikus formában megjelenő kiadvány esetében részletes szinopszist és megvalósítási tervet kérünk a szakértők és vagy szereplők megnevezésével.

A pályaműben megfogalmazott célt a támogatási döntést követő tíz hónapon belül meg kell valósítani.

Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak (illetve annak a konzorciumnak, amelyben olyan tag van), amelyik

- csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt áll,

- 60 napot meghaladó, nem vitatott vagy bíróság által megállapított, jogerős, adó vagy adók módjára behajtható köztartozása van,

- a támogatás iránti pályázat benyújtását megelőző két naptári éven belül államigazgatási szerv határozatával, vagy annak bírósági felülvizsgálata esetén bírósági döntéssel munkavállalók bejelentés nélküli vagy munkavállalás nélküli foglalkoztatása miatt jogerősen bírság megfizetésére köteleztetett, a tevékenysége folytatásához szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkezik,

IV. A pályázattal elnyerhető támogatás

1. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

2. A támogatás mértéke: a támogatás maximális összege 15 millió forint.

3. Saját forrás

A programokra kiadott támogatáshoz önrészt kell biztosítani, amibe az államháztartás alrendszereitől kapott más támogatás és hitel nem számítható be. Az önrész mértékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

- gazdasági társaságok esetén legalább 35 % ,

- nonprofit szervezetek eseté legalább 10% .

4. Elismerhető költségek köre

A támogatás folyósítása a program teljes megvalósítása, a teljesítés igazolása után, utólag, a benyújtott ütemezés szerint, számlák alapján történik. A támogatás alapja kizárólag a pályázati program megvalósításának költsége lehet: tárgyi eszközök, illetve dologi kiadások. Munkabér, működési költségek nem számolhatók el. A költség áfa nélkül értendő, kivéve azt a pályázót, amelynek jogszabály alapján nincs ÁFA visszaigénylési joga.

V. A pályázat benyújtásának módja, helye és határideje

1. A pályázatot magyar nyelven, kizárólag a pályázati útmutatóban közölteknek megfelelően kitöltött adatlapon és az egyéb előírt dokumentumok csatolásával lehet benyújtani. Az adatlap sem tartalmában, sem alakjában nem változtatható meg.

2. A pályázati adatlap és az útmutató az Informatikai Kormánybiztosság honlapjáról (http://www.ikb.hu/) letölthető, továbbá térítésmentesen beszerezhető a Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosságon (1024, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 11/B), 2001. június 1.-től.

3. A pályázatot három jól elkülönített, összefűzött példányban (egy eredeti, két másolati), egyetlen borítékban vagy csomagban kell az alábbi címre postai úton beküldeni:

Miniszterelnöki Hivatal, Informatikai Kormánybiztosság Széchenyi Terv pályázatok Kódszám: SZT-IS-15 1535 Budapest, Postafiók 858.

A borítékon feltétlenül tüntessék fel a pályázat kódszámát!

4. A pályázati díj 30.000 Ft, melynek megfizetését a pályázónak a pályázathoz csatolt készpénzfizetési szelvény vagy az átutalási megbízás terhelési értesítőjének másolatával kell igazolni. A pályázati díjat az "Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási feladatok előirányzat felhasználási keretszámla" 10032000-01220029-52000001 számlaszámra kell befizetni (ÁHT:029537).

5. A pályázat elutasítása esetén a pályázati díjat a Kormánybiztosság az elbírálástól számított 60 napon belül visszautalja, kivéve, ha a pályázó önhibájából hiúsul meg a pályázat.

6. A pályázónak a pályázat benyújtásakor 5.000 Ft összegű regisztrációs díjat kell fizetnie, melyet a megfizetéséről szóló készpénzfizetési szelvény vagy az átutalási megbízás terhelési értesítőjének hitelesített másolatával kell igazolni. A regisztrációs díjat a pályázati útmutatóban megjelölt számlaszámra kell befizetni.

A regisztrációs díj a pályázatok adminisztratív feldolgozását fedezi, visszafizetésére nincs mód.

7. A benyújtott pályázatok formai hiánypótlására csak egy alkalommal, a hiánypótlásra felszólító értesítés kézhez vételét követő 15 napon belül kerülhet sor. A hiánypótlásra biztosított határidő elmulasztása a pályázónak a pályázat elbírálásából történő kizárását eredményezi.

8. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

9. A pályázatok ajánlott küldeményként történő postai feladásának határideje: 2001. június 30. A határidő után benyújtott pályázatokat az értékelő bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

VI. Az elbírálás szempontrendszere

- A pályázati cél mennyiben felel meg a kiírásnak?

- A választott eszköz mennyiben van összhangban a cél megvalósításával?

- A kért összeg nagysága arányban van-e a választott eszközzel?

- Mérhető-e a várható eredmény?

- A téma mennyire komplex?

- (Multidiszciplinaritás)

- (A program hány főt érint?)

- (Milyen színvonalú a benyújtott program, és annak részletes megvalósítási terv?)

- (Ismeretterjesztés esetén milyen színvonalú, a tematika?)

- Biztosított-e a program fenntarthatósága a támogatás megszűnte után?

- Mennyire átlátható, elszámoltatható a program?

VII. Döntés-előkészítés, döntési mechanizmus

1. A miniszter a benyújtott pályázatok elbírálására bizottságot hoz létre.

2. A pályázatról a beérkezéstől számított 38 napon belül a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter dönt.

3. Az Informatikai Kormánybiztosság az eredményről a döntést követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a pályázót.

VIII. Egyéb rendelkezések

1. A nyertes pályázó nevét és a megítélt támogatás mértékét az Informatikai Kormánybiztosság a pályázó külön hozzájárulása nélkül közzéteszi.

2. A támogatási döntés kedvezményezettjének a döntés meghozatalától számított 45 napon belül az Informatikai Kormánybiztosság szerződéskötési ajánlatot tesz. Amennyiben a támogatási döntés kedvezményezettjének mulasztásából, vagy neki felróható egyéb okból a támogatási szerződés megkötésére a meghatározott határidőig nem kerül sor, a támogatási döntés érvényét veszti.

3. A pályázat megvalósulásának szabályszerűségét, a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a támogatási szerződésben meghatározott szervek jogosultak ellenőrizni.

4. Az egyéb, a pályázatban nem szabályozott kérdésekben az informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási célelőirányzat felhasználásának és kezelésnek szabályairól szóló, 11/2001. (IV.24.) MeH VM rendelet előírásait kell alkalmazni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50