Az információs társadalom mintaegyeteme lenne a BME

Kovács Attila, 2001. május 25. 12:30
Detrekői Ákos rektor az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának május 24-i, a BME-re kihelyezett ülésén kijelentette, a Műegyetem intézményfejlesztési tervének kiemelt célja, hogy a BME legyen az információs társadalom hazai mintaegyeteme.
„Ehhez adott a tevékenység az informatikai, a telekommunikációs és számos alkalmazási területen” – mondta a rektor, hozzátéve, hogy a műszaki informatikus képzésben ugrásszerűen nő a létszám (2000-ben 1616 fő), idén a jelentkezők száma a két évvel ezelőttihez képest 60%-kal, 1663-ra nőtt. A mintaegyetemmé válás elérését egyaránt reálissá teszik az egyetem szakmai hagyományai (Detrekői: „az innen származó Nobel-díjasok száma meghaladja Csehország összes Nobel-díjasának a számát”), a jól felkészült oktatói gárda, a tehetséges hallgatók, a megfelelő infrastruktúra, az aktív k+f tevékenység, a megfelelő állami támogatás (új épület 6000 M Ft, Széchenyi-terv NKPF 7-800 M Ft, MeH/IKB 5-600 M Ft, PM 100 M Ft, egyéb 50 M Ft) , a kiemelkedően jó kapcsolat a gazdasággal, az elmúlt évek belső, egyetemi változásai és nem utolsósorban a nemzetközileg is figyelemre méltó környezet (Infopark, Science Park).

A stratégiai célok között az Egyetemi Tanács preferenciái a következők: a teljes körű minőségbiztosítás kiemelt projektje, oktatói utánpótlás biztosítása, infrastruktúra-fejlesztés, doktoranduszképzés, átfogó egyetemi etikai kódex kialakítása. Kétségtelen, hogy az egyetemen üzembe állított nagy információs rendszerek (Neptun – hallgatói rendszer; Reseda – kutatás-nyilvántartás; EGR – gazdálkodási rendszer) is segítik a folyamatot.

Detrekői Ákos egy gondot is vázolt a bizottság előtt, nevezetesen szerinte az egyetemeket mentesíteni kellene a kötelező informatikai közbeszerzésektől, mert azok nélkül – a multik felsőoktatási kedvezményei folytán –a felsőoktatási intézmények olcsóbban jutnának eszközökhöz, rendszerekhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14