Linux alapú PDA

Tóth Kristóf, 2001. május 29. 22:12
A Sharp mai közleményéből kiderült, hogy a már sokak által várt Linux operációs rendszerre épülő PDA-t hamarosan bemutatja a cég.
A kéziszámítógépek már eddig is rengeteget fejlődtek, de a szakértők szerint a jövőben még sok újdonságra lehet számítani. A PDA készülékeket gyártó cégek igyekeznek minél nagyobb teljesítményű, sokoldalúan használható eszközöket kifejleszteni. A vásárlók a funkcionalitáson kívül fontosnak tartják többek között a színes, jó minőségű kijelzőket és a fejlett kommunikációs technológiákat is. Emellett nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ezeknél a készülékeknél a minél kisebb méret nagyon lényeges szempont.

A Sharp Zaurus szériájához tartozó, új kéziszámítógépének legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy a Linux operációs rendszerrel kompatibilis. Eddig a cég a Zaurus PDA-ival nagy sikereket ért el. Japánban a kéziszámítógépek piacán például a kis eszközei révén 36 százalékos piaci részesedéshez jutott. Azonban a Sharp nem várhat sokáig az új Zaurus bemutatásával, ugyanis a nagy rivális cégek, köztük a Palm, a Handspring és a Sony kéziszámítógépei is egyre népszerűbbek a piacon. Sőt Casio és a Toshiba azon készülékei is egyre gyorsabban terjednek, amelyek a Microsoft Windows for Pocket PC operációs rendszerre épülnek.

A Sharp jelenleg is forgalmazott, legnépszerűbb PDA-ja a Zaurus MI-E1 típus. Ez egy 3.5 colos LCD kijelezőt tartalmaz, amely 240 x 320 pixeles felbontású, és 65536 szín kezelésére képes. Ez a PDA sok más funkció mellett képes digitális audio- és videolejátszásra is.

A Sharp mai közleményéből egyelőre csak annyi derült ki, hogy az új Zaurus PDA a Lineon Embedix Linux operációs rendszerére épül. Ez támogatja többek között a Sun Javáját is. A Sharp az új PDA-ját június 4-én fogja hivatalosan bemutatni a San Franciscoban megrendezésre kerülő JavaOne konferencián. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az új kéziszámítógép már a boltok polcaira is felkerülhet, ugyanis a hírek szerint csak októberben kezdődhet el a nagyobb mennyiségű szállítása.

Kulcsszavak: +fohir pda Sharp Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50