Ausztria - káosz a TA-vezetők menesztése körül

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 30. 18:42
Az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő kénytelen volt egy héttel elhalasztani a Telekom Austria (TA) felügyelőbizottságának keddre tervezett ülését, amelyen Johannes Dietz ÖIAG-igazgató szerint Heinz Sundt TA-vezérigazgató menesztéséről döntöttek volna.
Dietz ugyan arra hivatkozott, hogy a TA-ban 29,8 százalékot tartó Telecom Italia (TI) képviselői pünkösd előtt nem érnek rá, de lapértesülések szerint az igazi probléma az, hogy a TI egyelőre nem akarja elfogadni a Sundt utódaként javasolt Ertnst Haberli svájci papíripari menedzsert, nem is szólva arról, hogy a TI által jelölt Stefano Colombo pénzügyi igazgató és Ruidolf Fischer műszaki igazgató utóda sincs még meg, s nem jelöltek még senkit az április elején önként távozott Heinz Brasic marketingigazgató helyére sem.

A másik komoly akadály, hogy az üzemi tanács ellenzi az igazgatók leváltását: a két éven belül második vezetőcsere újabb időveszteséghez vezetne a TA sürgető átszervezésében. A vezetők eltávolításának költségeit illetően pedig az üzemi tanács perrel fenyegetőzik, Sundt szerződésének letelte előtti leváltása ugyanis kereken 50 millió schillingbe kerülne: ebből mintegy 20 millió lenne a 2005-ig szóló fizetése, a többit a részvényopciói teszik ki. Amennyiben a részvény árfolyama 2002 májusáig 30 százalékkal meghaladja a 9 eurós kibocsátási árat, az igazgatókat a különbség nyolcszorosa, egyes értesülések szerint 12-szerese illeti meg. Ezenfelül az árfolyam-emelkedés után eurónként még bizonyos prémium jár, s mindezt készpénzben felveheti, vagy további TA-részvényeket vásárolhat a kibocsátási árfolyamon, s ez a jog csak akkor veszti érvényét, ha az illető önként távozik. (Más kérdés, hogy a tőzsdei bevezetés rosszul megválasztott időpontja, és az ÖIAG-vezetés néhány árfolyamromboló megnyilvánulása nyomán az árfolyam jelenleg 7 euró körül van.)

Egyébként az AUA osztrák állami légitársaságnál is bajban van az ÖIAG: az eltávolítani kívánt két igazgató ugyan hosszas ellenkezés után május elején vállalta a távozást, ám Dietz - aki egyben a felügyelőbizottság elnöke - ehhez nem szerezte meg előre a bizottság támogatását. A felügyelőbizottságnak június 27-re kitűzött ülésén kellene áldását adni az igazgatók menesztésére, de a kisrészvényesek pert helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a bizottság ehhez hozzájárul, mivel a részvénytörvény alapján a testület anyagi felelősséggel tartozik. Mario Rehulka és Herbert Bammer eltávolítása a részvényeseknek, illetve az AUA-nak mintegy 30 millió schillingjébe kerülne, mivel szerződésük 2003-ig szól.

A sajtó a részben állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek immár sorozatos eltávolításában pártpolitikát lát, amennyiben többnyire az előző kormány idején kinevezett s túlnyomórészt szociáldemokrata párti menedzsereket váltja le az ÖIAG, ahol, ugyancsak az osztrák sajtó szerint, már a koalíciós Osztrák Szabadságpárt hívei vannak többségben.

Kulcsszavak: Telekom Austria +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38