A Telekom Austria első negyedévi mérlege

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 31. 07:25
A Telekom Austria-csoport szerdán közzétett negyedévi mérlege szerint a forgalom 60 százalékát kitevő vezetékes szolgáltatásban a bevétel csökkenése ellenére majdnem sikerült szinten tartani a legszélesebben számított működési eredményt, a pénzforgalmi többletet.
A magánszolgáltatók támasztotta éles konkurenciában a vezetékes szolgáltatásban a csoport forgalma a tavalyi első negyedévi 682,1 millió euróról 6,3 százalékkal, 638,8 millió euróra csökkent, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) azonban, a költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően, 210 millió euró lett a tavalyi első negyedévi 211,8 millió után.

A Mobilkom Austria ausztriai, horvátországi és szlovéniai tevékenységét felölelő mobilszolgáltatásokban a forgalom 21,5 százalékkal, 411,9 millió euróra emelkedett, a pénzforgalmi többlet pedig 32,8 százalékkal, 159 millió euróra nőtt.

Az adattovábbítás ágazatban a forgalom különösen a termékcsokrok és a vállalatok számára kidolgozott megoldások folytán 10 százalékkal volt magasabb a tavalyi első negyedévinél, és 73,6 millió eurót tett ki, míg az EBITDA 15,1 millió euróról 7,9 millióra csökkent, az indoklás szerint a konszernen belül elszámolt árak változása miatt.

A mérleg első ízben részletezte külön üzletágként az internetforgalmat, és ezen a területen a forgalom 12,9 millió euróról 18,5 millióra nőtt, a pénzforgalmi többlet azonban 3,2 millióról 2,3 millió euróra csökkent.

A Telekom Austria AG US-GAAP szerint számított konszolidált adatai szerint - amelyekben a Mobilkom Austria 75 százalékkal szerepel - a forgalom a tavalyi első negyedévi 714,9 millió euróról 666,8 millióra csökkent az idei első negyedévben, a működési eredmény 9,5 millió euró veszteségre változott 16,2 millió euró nyereségről, a nettó nyereség pedig 10,3 millió euróra esett vissza 14 millióról.

Ugyanakkor a Telekom Austria-csoport (TA AG, Mobilkom Austria-csoport, Datakom, Jet2Web és Internet) kezelte bevétel az év első negyedében 967,4 millió euró volt, 2,3 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 945,9 milliónál, a pénzforgalmi többlet pedig 374,6 millió euró volt, 7,1 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 349,8 milliónál. Az első negyedévi pénzforgalmi mérleget - a tavalyi első negyedévitől eltérően - 3,9 millió euró munkaerő-leépítési költség is terhelte, ez azonban a 374,6 millió eurós adatban nem szerepel, az összehasonlíthatóság végett. A TA 2005-ig alkalmazottainak létszámát 15 ezerről mintegy tízezerre csökkenti.

A Telekom Austria mostanában nem eredményeivel, hanem a vezetés körüli problémákkal áll az érdeklődés középpontjában: Johannes Dietz, az ÖIAG állami vagyonkezelő igazgatója, egyben a Tedlekom Austria felügyelőbizottságának elnöke kedden halasztotta el egy héttel a felügyelőbizottság Heinz Sundt vezérigazgató menesztéséről dönteni hivatott ülését. A Der Standard című liberális bécsi lap szerint a Telekom Austria drámája a mostani kormány abszurditásokban gazdag káderpolitikájának látványos bohózatává vált. A Telekom Austria sok súlyos hibája közül alig van olyan, amelyet a vezetés számlájára lehetne írni: az elsietett és rossz időpontban végrehajtott tőzsdei bevezetés ellen Sundt fellépett, és a befektetők a tőzsdei árfolyamból ítélve már majdnem megbocsátották, hogy a Telekom Austria - mint utóbb kiderült: indokolatlanul - lefelé módosította prognózisát. A lap szerint Sundt fő bűne, hogy Thomas Prinzhorn, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) meghatározó személyisége nem kedveli, és mivel Dietz iránt sem lelkesedik, az ÖIAG igazgatójának tisztáldozattal kell elterelnie a figyelmet saját hibáiról, az olasz Telecom Italiával kötött szerződéstől egészen addig, hogy múlt heti kijelentéseivel úgyszólván nyilvánosan "kivégezte" a távközlési vállalat vezetését. Mivel Dietznek nincs jelöltje a Telekom Austria-vezetők utódlására, mert nem tud egyezségre jutni a résztulajdonos Telecom Italiával, és az üzemi tanács perrel fenyegetőzik a mostani vezetés eltávolítása esetére, a Telekom Austria, valamint a cég vezetői és részvényesei hosszan tartó agóniára számíthatnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38