Magyar modell - menedzserszemléletű köztisztviselőkre van szükség

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 5. 09:04
Az információs társadalom szíve az elektronikus kormányzás, ám ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a köztisztviselői karnak kulturális, illetve mentalitásbeli változásokon kell keresztülmennie - közölte Stumpf István kancelláriaminiszter pénteken Budapesten a Budapest Business Klub Magyar modell című konferenciáján.
A Miniszterelnöki Hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy az elektronikus kormányzás nélkül nem lehet sikeres a magyar modell. Napjainkban csendes digitális forradalom zajlik, amely mindenkkit érint, s néhány éven belül nemcsak technológiai, hanem társadalmi és intellektuális szinten is radikális változásokat hoz. A kancellária-miniszter szerint Magyarország történelmi időt él, mivel most dől el, hogy a régióban az új gazdaság éllovasa lesz-e.

Stumpf István elmondta, hogy a kormány az információs társadalom kiépítésével kapcsolatban néhány héten belül ledolgozza két legfontosabb adósságát: az elektronikus aláírásról szóló törvényt már megszavazta a parlament, míg az egységes hírközlési törvényt (eht) legkésőbb június 19-éig hozza meg az Országgyűlés. Az eht révén jelentős lépést tesz az ország a liberalizáció felé. A szabályozás elismeri a távközlési szolgáltatók eddigi befektetéseit, ám lehetővé teszi azt is, hogy új szereplők lépjenek a magyar piacra. A miniszter a két törvény kapcsán elmondta, hogy ezek a jogszabálygyűjtemények megteremtik az új piac induló feltételeit.

Stumpf István a köztisztviselői munka kulturális változása kapcsán közölte, hogy olyan menedzser-szemléletű köztisztviselőkre van szükség, akik készség szinten használják az informatikát. Kifejtette: a köztisztviselők pályája attól függ majd, hogy mennyire lesz sikeres a szolgáltató állam modellje.

Stumpf István előadásában elmondta: a kormány egyik fő célja továbbra is a távközlési és informatikai cégek itteni befektetésének ösztönzése. Aláhúzta: a távközlési piac továbbra is gyorsan nő majd, s ezért várhatóan jelentős szakemberhiány alakul ki Európában. A kancellária-miniszter aláhúzta: Magyarországnak elemi nemzeti érdeke az, hogy a jól képzett fiatal szakemberek itt maradjanak, s ne menjenek el nyugat-európai országokba dolgozni. Ezzel összefüggésben aláhúzta, hogy az oktatásnak kitüntetett szerepet szán a kormány.

A magyarországi alacsony PC-elterjedtséggel és internethasználattal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy ennek növelésére több elképzelése is van a kormánynak. Ősszel például a pedagógusok és a köztisztviselők vásárolhatnak majd otthoni számítógépet interneteléréssel a kormány segítségével. Stumpf István ezzel összefüggésben utalt a svéd modellre, amely szerint a munkavállalókat és a munkaadókat is adókedvezményekkel ösztönözték arra, hogy az alkalmazottaknak minél nagyobb számban legyen otthon számítógépük és internetelérésük. Egy ehhez hasonló modell kialakításán a magyar kormány is gondolkodik - utalt rá Stumpf István.

Az internet-használattal kapcsolatban a miniszter megemlítette, hogy a világháló elérésnek magasak a költségei. Kifejtette: reméli, hogy az internetezés hatósági árassá tétele segít ezen a problémán, s részben a verseny révén a telefondíjak is mérséklődnek majd. A kancellária-miniszter úgy vélte, hogy ma már Magyarországra nem az alacsony munkaerőköltségek és a gyors profitmaximalizálás miatt jönnek a külföldi befektetők, hanem azért, mert itt jól képzett munkaerőt és jól működő infrastruktúrát találnak, amely párosul Magyarország politikai stabilitásával és jó geopolitikai helyzetével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50