Nem lesz többé rádiós vízállásjelentés?

Elkészült a magyar hidrológiai adatbázis első üteme

Kovács Attila, 2001. június 6. 17:53
125 millió forintos beruházást követően június 6-án ünnepélyes keretek között átadták a 30 millió adat kezelését végző, az országban 1200 munkaállomásról elérhető magyar hidrológiai adatbázis első ütemét. A Microsoft SQL Server programcsomagra alapozott PC-s adatbázis kialakításában döntően a Vituki Rt. és a Grepton Rt. vett részt.
Hajós Béla, a KHM helyettes államtitkára az átadás sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a most átvett rendszer később a teljes vízügyi rendszer magja lesz. A további feladatok közül kiemelte, hogy a feldolgozott információkat minden érdeklődő számára rendelkezésre bocsássák. A mostani ütem szerint átvett 3 kész adatbázis: OTAR (vízügyi objektum- és törzsadatkezelő rendszer), az OHM (operatív hidrológiai modul) és Mahab (magyar hidrológiai adatbázis). Az adatbázisok 12 vízügyi igazgatóságon, 42 szakmérnökségen érhetők el menedzselt bérelt vonalas hálózaton (64-256 kbit/sec), vagy Frame Relay útján. A Mahab adatbázis aktualizálásához időről időre 20 ezer mérőeszközt „kezelnek”, 16-féle hidrológiai adatfajtát mérnek. A sikeres projektzárást követően a fejlesztő munka nem áll meg, a Vituki további Microsoft-megoldások bevezetését tervezi, együttműködésben a Greptonnal.

***

A hidrológiai adatokat több mint száz éve rendszeresen közzéteszik: naponta a vízjárási térképeken, évente a Vízrajzi Évkönyvekben. Csaknem hetven éve naponta hangzik el a Magyar Rádióban a szakemberek, a felhasználók számára fontos információkat tartalmazó vízállásjelentés. Elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben nem lesz már szükség a rádióban elhangzó vízállásjelentésre, hiszen a szakemberek és laikus érdeklődők a számukra releváns adatokat elérhetik majd az interneten, a vízügyi és a kormányzati portál oldalain.

A vízgazdálkodás sokrétű, szerteágazó tevékenységek összessége. Idetartozik - többek között - az árvíz- és belvízvédelem, a vízszennyezések elhárítása, a felszín alatti vizek védelme, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása, az öntözővíz biztosítása és még sok más is. E feladatok eredményes ellátásának egyik legfontosabb feltétele a vizek mennyiségi és minőségi viszonyait tükröző hidrológiai adatok mérése, észlelése, összegyűjtése, továbbítása és feldolgozása. A magyar hidrológiai adatbázis naprakész adatokat szolgáltat vízről, hóról, jégről: mindenről, ami valaha folyt, folyik és folyni fog.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36