Telekom Austria: "dilettantizmus uralkodik a cég jövője felett"

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 7. 08:03
Az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelőnek egyelőre nem sikerült leváltania a Telekom Austria (TA) vezetését, legalábbis a szerdai egész napos felügyelőbizottsági ülés után még Heinz Sundt volt a igazgatótanács elnöke, aki kijelentette, hogy a terveknek megfelelően az év évégre nyereséges lesz a TA.
Johannes Ditz, az ÖIAG igazgatója, egyben a TA felügyelőbizottság elnöke mindenáron le akarta váltani az alig két éve kinevezett Sundtot. Eleinte a befolyásoló kisebbséggel rendelkező Telekom Italia (TI) ellenezte a kiszemelt papíripari menedzser kinevezését a TA élére, majd az ÖIAG felügyelőbizottsági elnökének hétvégi római tárgyalásai nyomán jelezte, hogy nem emel vétót. Az üzemi tanács azonban kitartóan ellenzi Sundt menesztését, s Ditz levette a felügyelőbizottság napirendjéről a személyi kérdéseket, értékelések szerint azért, mert attól tartott, hogy nem sikerül keresztülvinni szándékát. A hivatalos állásfoglalás szerint soha nem volt vita az igazgató menesztéséről, s ha felmerülne a kérdés, azt zárt ajtók mögött, s nem a nyilvánosság előtt vitatnák meg.

Erich Huhndorf, a Sundt leváltásával élesen szembehelyezkedő üzemi tanács elnöke szerint a dilettantizmus uralkodik a TA jövője felett. A testület azért ellenzi Sundt leváltását, mert a még három évig érvényes szerződése értelmében 52 millió schilling végkielégítést kellene kapnia - ha egy további igazgatót is eltávolítanának, az újabb 40 milliót vinne el - s legalább egy évre leállna a TA terv szerint folyó átszervezése.

Ditz a felügyelőbizottság ülése után kijelentette: a testület néhány tagját aggasztják a TA első negyedévi eredményei, s veszélyben látják az év végére tervezett fordulatot, amikor a tervek szerint a TA eredményének vesztességből nyereségbe kellene fordulni.

Sundt ennek nyomban ellentmondott azzal, hogy minden a tervek szerint halad: a TA a forgalom és a piaci részesedés vonatkozásában kénytelen volt a piaci trendet követni, viszont a költségcsökkentés, a beruházások visszafogása és a leépítések terén túlteljesítette a tervet, márpedig a számos tényező együtt határozza meg, hogy lesz-e nyereség. Így nem lát okot az aggodalomra amiatt, hogy a TA esetleg ne tenne eleget a piac elvárásainak - mondta.

Ditz a jelek szerint nagy bajban van, mert az AUA légitársaság felügyelőbizottságában sem remélhet többséget a két igazgató menesztéséhez, noha azok engedve Ditz politikai indíttatású nyomásának - mindketten az előző kormány idejéből vannak tisztségükben - beleegyeztek már a távozásba. (Az ellenszavazatok jelentős része itt is az üzemi tanácstól várható, nem utolsósorban azért, mert a végkielégítés állítólag 250 millió schillingbe kerülne.)

Ha Johannes Ditz ennél a két nagy vállalatnál nem tudja keresztül vinni szándékát, valakiben esetleg felmerülhet, hogy ő is az előző kormány idejében kapta tisztségét - írták az osztrák lapok a fejleményeket elemezve.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14