Ulala, a jövő modellje

Tóth Kristóf, 2001. június 9. 05:57
A közeljövő egyik nagy sikervárományos modelljét úgy hívják, hogy Ulala. Nagyon kecsesen járkál, a derékbősége ideális, vékonyka kacsóit pedig úgy mozgatja, mint a párizsi kifutók legprofibb modelljei.
Ulalának csak egy hátránya van, mégpedig az, hogy a valóságban nem létezik, hiszen Ulala csak egy virtuális hölgy, aki a J-Phone cég legújabb, J-SHO7 típusú mobiltelefonjának 16 bites színmélységű kijelzőjén elevenedik meg. Ez a Japánban a héten bemutatott nagy tudású apró eszköz a világ első olyan mobiltelefonja, mely már kiváló minőségű háromdimenziós álló- és mozgóképek megjelenítésére képes, és a tervek szerint Japánban június végén már bárki meg is vásárolhatja, persze csak akkor, ha a boltban nem kapkodják el az orra elől. Ulala, a virtuális Barbie baba pedig uralja az újdonság kijelzőjét, és akár még a szemöldökét is képes összeráncolni, hogy csak egyet említsek számos képessége közül.

A szakértők egyelőre elég szkeptikusak az új háromdimenziós képmegjelenítési technológiával ellátott mobiltelefonnal kapcsolatban, ugyanis szerintük az ilyen csillogó-villogó eszközök leginkább a játékszoftverek és a különböző pornográf anyagok mobiltelefonokon való terjedését segítik elő. Sokan úgy gondolják, hogy a mobiltelefonokat gyártó cégeknek a 3D-s mobiltelefonok helyett inkább egyéb komolyabb szolgáltatásokkal rendelkező mobiletelefonokat kellene fejleszteniük.

Annak ellenére, hogy a szakértők nem fogadják túl nagy lelkesedéssel az új 3D-s technológiákkal ellátott mobiltelefonokat, sokak szerint mégis az ilyen mobiloké lesz a jövő, hiszen többek között a Cingular, a Nokia és az említett J-Phone cégek is hamarosan piacra dobják saját háromdimenziós képmegjelenítésre képes mobiltelefonjaikat. A nagyobb mobiltelefon-gyártó cégek képviselői egyébként szinte kivétel nélkül képviseltették magukat az e héten megrendezett JavaOne konferencián, ahol arról folyt a vita, hogy vajon milyen lesz a közeljövő bestseller mobiltelefonja, illetve vezeték nélküli kéziszámítógépe.

Kazuo Aoki, a J-Phone cég fejlesztési részlegének alelnöke elmondta, hogy szerinte a mobiltelefonok esetében nagyon is logikus lépésnek tűnik a különböző háromdimenziós képmegjelenítési technológiák alkalmazása, hiszen az emberek várhatóan nagy örömmel veszik majd tudomásul, hogy a mobiltelefonokon ezután már 3D-s virtuális emberek segítségével is intézhetik dolgaikat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14