A Mitsubishi két oldalról nézhető LCD-kijelzőt fejlesztett ki mobiltelefonokhoz

forrás Prim Online, 2004. február 18. 22:45
A Mitsubishi elektronikai leányvállalata olyan mobiltelefonokba való LCD-kijelzőt fejlesztett ki, amely mindkét oldalán egyszerre tud megjeleníteni képeket és ábrákat. Az újfajta kijelzőt elsősorban a jelenleg főként két kijelzős kivitelben készülő, kihajtható, úgynevezett "kagylóhéj-típusú" (clamshell) készülékekbe szánják.
Az új kijelző újdonsága abban rejlik, hogy az eddigi hátsó megvilágítás helyett a megvilágítókat az LCD-panelen kívülre helyezték, így azok mindkét oldalról ugyanarra a folyadékkristályos lapra irányulnak. Emellett átlátszóak, így lehetővé teszik, hogy a megjelenítő mindkét oldalán ugyanazt a képet lássuk. A Mitsubishi kétféle prototípust készített, melyek közül a fejlettebb változat szimultán üzemmódban a külső és belső oldalon gyakorlatilag egy időben a helyes irányba fordított képeket, ábrákat, vagy betűket mutatja. Ezt úgy éri el, hogy a kétoldali megvilágítók felváltva, másodpercenként összesen 120-szor, azaz oldalanként 60-szor mindig az adott oldali nézetnek megfelelő irányba fordított képet vetítik a kijelzőre. Ez a váltakozás olyan gyors, hogy a felhasználó mindkét oldalról állóképet lát.

A japán újdonság nyilvánvaló előnye, hogy fölöslegessé teszi a két kijelző és az azokat vezérlő két csip használatát a kihajtható mobilkészülékekben, pénzt és helyet spórolva a gyártóknak és a vevőknek: a Mitsubishi szerint az új megjelenítő harmadával lesz olcsóbb a korábban alkalmazott kettőnél. Emellett, mivel külső és belső mérete megegyezik, fölöslegessé teszi, hogy bizonyos extra-funkciók, például fényképezés vagy képnézés miatt ki kelljen nyitnunk a telefont. A cég szerint a találmány egyéb mobilkészülékekben, például különféle zsebszámítógépekben (PDA, stb.) is sikerrel alkalmazható lenne.

Milkovits Gábor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55