New Yorkban betiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2001. június 26. 21:24
New York állam törvényhozása véglegesen elfogadta azt a törvénytervezetet, mely Amerikában először bünteti a kézben tartott mobiltelefon használatát autóvezetés közben.
George Pataki kormányzó még ezen a héten aláírja a törvényt, melyet már a múlt héten megszavazott az állam szenátusa. Míg a törvény megalkotói szerint ezzel az új szabályozással sok életet menthetnek meg, az ellenzők szerint az egész törvény szükségtelen, és betarthatatlan.

A november 1-ével életbe lépő törvény 100 dollárig terjedő összeggel bünteti a vezetés közbeni telefonálást, ám az első hónapban még csak figyelmeztetnek a rendőrök, majd február végéig lehetőséget nyújtanak büntetőcédulák lenullázására, ha valaki számlával igazolja, hogy megbüntetése után vásárolt egy autós szettet. Érdekes, hogy a törvény nem vonatkozik arra az esetre, ha valaki vezetés közben tárcsáz, csak a kézben tartott telefonon végzett beszélgetést bünteti. A több helyi hatóság által kezdeményezett intézkedést egy 1997-es tanulmányra alapozták, mely szerint a mobiltelefon majd annyi balesetet okoz, mint az ittas vezetés, ám George Patak, és New York törvényhozói csak azután vették védelmükbe a javaslatot, miután áprilisban egy felmérés kimutatta, hogy a szavazók 85 százaléka helyeselné egy ilyen törvény megszületését - írta a CNet.

Kulcsszavak: +fohir mobiltelefon jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59