Szakértői szemmel a Sony Clie PEG-S300 PDA-ról

Kollár Csaba, 2001. július 1. 21:02
A Clie a Sony első próbálkozása, hogy digitális személyi asszisztens (PDA) piacra is betörjön. A Wap.com szakértője foglalja össze gondolatait a készülékről, összevetve konkurenseivel.
A Clie természetesen a többi Sony készülékhez hasonlóan tetszetős. A PDA a Palm operációs rendszerét használja, így a Palmhoz hasonló kezelőfelülete van. A Sony ehhez az operációs rendszerhez tett hozzá néhány saját fejlesztést, hogy még jobban ki lehessen használni a multimédiás lehetőségeket, illetve a grafikus karakterfelismerést.

A készülék 16 szürke árnyalatot megjelenítő kijelzője 160*160 pixel, fizikai méretei: 114,7*70,9*15,2 mm, 121 gramm. A PDA-ban egy 20 MHz-es Motorola DragonballEZ CPU működik, 8Mb DRAM-mal, 2Mb Flash-sel, USB csatlakozó, illetve memóriabővítő hellyel. Elemzők szerint a készülék tervezésénél a mérnökök fontosnak tartották “hogy miután megvettük a PDA-t folyamatosan fejlesszük, és erre az alkalmazott operációs rendszer lehetőséget is ad”. Összevetve hasonló készülékek technikai adataival, a Sony Clie PEG-S300 nem bizonyul jobbnak, sőt kevésnek bizonyul ahhoz képest, amit ma egy ilyen készüléktől elvárhatnánk. A 300 Euros ára, összevetve a Palm V-tel drága, mivel ez utóbbinak sokkal jobbak a technikai adatai.

Érdemes még szólnunk a Memory Stick sajátosságról, ami az eladásoknál döntő érv lehet. A Memory Stick segítségével – állítják a Sony szakemberei – kevesebb hibával lelet képeket, a digitális fényképezőgépből/kamerából, vagy zenéket a hifi berendezésből a Clie S300-ba küldeni. Ugyanakkor a standard kiépítésben levő 8MB kevésnek bizonyulhat a nagyobb fájlok fogadására.

“Habár számos előnyös funkciója van a Clie-nek, úgy gondolom, hogy túl drága ahhoz, hogy a hagyományos PDA árkategóriában versenyképes legyen” – összegzi gondolatait a Wap.com szakírója.

Kulcsszavak: Sony pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59