Microsoft: kettős stratégia a kéziszámítógépek piacán

Tóth Kristóf, 2001. július 8. 20:33
A kéziszámítógépek piacán az elmúlt időkben egyre komolyabb konkurenciaharcnak lehetünk tanúi, ami azt jelenti, hogy egyrészt a hardver-, másrészt a szoftverfejlesztőknek is nagyon össze kell szedniük magukat ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni. A PC-kre fejlesztett operációs rendszerek piacán monopolhelyzetben levő Microsoft a PDA-k piacán is képviselteti magát immár huzamosabb ideje, és a cég vezetői abban bíznak, hogy a jövőben ezen a piacon is egyre nagyobb részesedésre sikerül majd szert tenniük.
A Microsoft ennek érdekében megtesz minden tőle telhetőt, hiszen egyrészt folyamatosan fejleszti a Pocket PC névre hallgató szoftvercsomagot, melybe a Windows CE operációs rendszer és az asztali számítógépekről már ismerős alkalmazások csökkentett képességű változatai tartoznak, másrészt pedig a Pocket PC magját, a Windows CE-t önmagában is licenceli külsős cégek számára, amelyek kényük-kedvük szerint saját alkalmazásokkal láthatják el az operációs rendszert.

Szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Microsoft ezen kettős piaci stratégiája eredményhez vezet majd, ugyanis amellett, hogy sok új kéziszámítógép-gyártó durranthat nagyot a Microsoft operációs rendszerének a segítségével, annak a veszélye is fennáll, hogy a licencjogoknak köszönhetően a nagy tudású kéziszámítógépek ára annyira magas lesz, hogy még a vastagabb pénztárcájú felhasználók sem találják majd túl vonzónak az ilyen kis eszközöket.

A Casio egyébként éppen az elmúlt héten mutatta be egyik legújabb kéziszámítógépét, a Casio Cassiopeia BE-300 névre hallgató újdonságot, mely ugyan a Microsoft Windows CE 3.0-s operációs rendszerére épül, azonban a készülék felhasználói felülete és a telepített szoftverek egytől egyig a Casio saját fejlesztésű termékei. Ezzel szemben a Pocket PC szoftvercsomagra épülő kéziszámítógépek kezelőfelülete szinte teljesen megegyezik, és ezeken az eszközökön a Microsoft által fejlesztett Internet Explorer, Word és Excel szoftverek csökkentett képességű változatai kapnak helyet.

Kevin Burden, az IDC piackutató cég szakértője szerint üdvözlendő a Casio döntése, ugyanis a nem Pocket PC-s kéziszámítógépek amellett, hogy egyénibb kezelőfelülettel rendelkeznek, még sokkal olcsóbbak is, mint a Pocket PC-s eszközök, melyek ára gyakran 500 dollár felett kezdődik.

Kulcsszavak: Casio +fohir Microsoft pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55