Az elektronikus közigazgatás megvalósításáról tárgyalt a kormány

Kerekes Pál, 2001. július 10. 11:21
„Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy jó válaszokat adjon az információs társadalom kihívásaira” jelentette ki Stumpf István az M1 csatornán futó, hétfői Aktuális-ban. Nyilatkozatára az aznapi kormányülés adott okot, ugyanis a kabinet az e-Government további programjairól tárgyalt. A politikus elmondta: minisztertársaival áttekintették az információs társadalom stratégiájának megvalósításában elért eredményeket, és egyetértettek abban, hogy a kormány helyesen döntött, amikor határozott és aktív szerepet vállalt a szféra fejlesztésében.
Bejelentette: a kabinet ősszel fel szeretne állítani egy 3 milliárd forintos kockázati tőkealapot az informatikai ágazat induló kis- és középvállalkozásai támogatására. Ugyancsak 3 milliárd forint értékben kíván a kormány hozzájárulni a köztisztviselők és a pedagógusok kedvezményes számítógép-vásárlásához.

Szóba került a Szingapúri Egyezmény is. Az már biztos, hogy hazánk nem társul a számítógép-alkatrészek vámmentes kereskedelmét lehetővé tevő megállapodáshoz, mert ez a többek által szorgalmazott csatlakozási terv a kormányon belül nem kapta meg a szükséges támogatást. Ez azt jelenti, hogy a „svéd modell”, vagyis az adókedvezményekkel támogatott egyéni számítógép-vásárlásmagyarországi megvalósítása, továbbra is csúszik.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón a kancellária-miniszter úgy tájékoztatott, hogy még az idén 3,5 milliárdos költségvetéssel tovább bővítik az iskolák informatikai rendszerét. A fejlesztéssel az eddigiekhez képest 2002 februárjáig további 500 intézményben hoznak létre informatikai laborokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ütemterv szerint készülnek az elektronikusaláírás-törvény végrehajtási utasításai, s megvalósítás előtt állnak az idekapcsolódó pilot-projektek is.

Az Aktuálisban a miniszter többször hangsúlyozta: számít az elektronikus közigazgatás megteremtésében a vezető informatikai cégek támogatására, üzleti alapú részvételére. Véleménye szerint van értelme a közös munkának, hiszen Magyarország rövidesen regionális IT-központ lehet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50