Felgyorsulnak a Microsoft ellen folyó perek?

Tóth Kristóf, 2001. november 3. 09:20
A legfrissebb híradások szerint az amerikai kormányzat a Microsoft trösztellenes pereit illetően magasabb sebességi fokozatba kíván kapcsolni, ugyanis pénteken a kormány kiadott egy nyilatkozatot, melyben felkéri a szövetségi fellebbviteli bíróságot, hogy késedelem nélkül, azonnal helyezze vissza a Microsoft perét az újonnan felállítandó kerületi bíróság hatáskörébe.
Jogászok szerint a kormányzat azért sürgeti a Microsoft perének újratárgyalását, mert különben csak egyhónapos késéssel, körülbelül augusztus közepén kezdődne meg az új tárgyalássorozat, mivel alapértelmezés szerint csak 52 nappal a fellebviteli bíróság június 28-i döntését követően lehetne megkezdeni az új tárgyalásokat a washingtoni kerületi bíróságon. Egyes források szerint a kormányzatnak azért is sürgőssé vált a Microsoft ügye, mert még a Windows XP október 25-i megjelenése előtt szeretnének valamilyen ítéletet látni a cég ellen.

"Most már egyértelmű a kormány azon szándéka, hogy a Microsoft ügye minél hamarabb visszakerüljön a kerületi bíróságra. Azért fontos az azonnali cselekvés, mert különben még legalább egy hónapot kellene várnunk arra, hogy az új tagokból álló bírói testület újra napirendre vegye a Microsoft ügyeit. Amennyiben pedig nem kezdődnek meg azonnal az új tárgyalások, akkor nagyon kevés esély marad arra, hogy a Microsoft ügyében valamilyen ítélet szülessen még a Windows XP októberi megjelenését megelőzően. Különben is, miért vesztegetné a kormányzat 5-6 hétig az idejét, ha már most minden körülmény adott a Microsoft ügyeinek tárgyalásához?" - nyilatkozta Andy Gavil, a Howard Egyetem antitröszt ügyekkel foglalkozó professzora.

Amennyiben a kerületi bíróságnak még október 25-e előtt sikerül meghoznia az ítéletét a Microsoft perben, akkor akár az is elképzelhető, hogy a Windows XP az ítélet következtében nem is jelenhet meg október 25-én. Szakértők szerint ennek nem csak a Microsoft szenvedné kárát, hanem szinte az egész PC-s ipar, ugyanis a legtöbb, számítógépek, illetve egyéb hardverek gyártásával foglalkozó cég úgy várja a Windows XP-t, mint a messiást, ugyanis a cégek zöme az új generációs operációs rendszertől azt reméli, hogy jelentősen javítja majd az eladási mutatóikat.

Kulcsszavak: =bill Microsoft jog +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55