Káros a SafeAudio technológia?

Tóth Kristóf, 2001. július 18. 22:20
Kaliforniában a közelmúltban olyan audio CD-ket hoztak forgalomba, melyek zeneszámait elméletileg lehetetlen lemásolni a számítógépek segítségével, és az eladási adatokból kiderül, hogy az új másolásvédelmi technológiákkal ellátott kompaktlemezekből eddig már több mint százezer darabot adtak el. Mint ahogy az várható lenne, a hír most úgy folytatódna, hogy a védelmi rendszert egyeseknek máris sikerült feltörniük, de most nem erről van szó, persze elképzelhető, hogy valakiknek már sikerült ezt is megtenniük.
Szóval a hír úgy folytatódik, hogy a sokak által rendkívül ígéretesnek tartott másolásvédelmi technológia kivívta maga ellen a hangmérnökök és a vájtfülű zenebarátok haragját, ugyanis egyesek szerint az új technológiával védett lemezek hangminősége nem tökéletes.

Az elmúlt napokban nagy port kavart másolásvédelmi technológiát, a SafeAudiót a kaliforniai Macrovision cég fejlesztette ki, mely cég neve gondolom sokak számára ismerősen hangzik. A cég fejlesztői elmondták, az új technológia meggátolja, hogy a számítógépek segítségével a felhasználók merevlemezre másolják a védett CD-ken található zenei felvételeket, és hogy később esetleg mp3-lejátszókban hallgassák azokat. A SafeAudio technológiával védett lemezeket az összes CD-lejátszó és CD-ROM is képes lejátszani, viszont a cég képviselői szerint lemásolni szinte képtelenség az ilyen lemezeken helyet kapott felvételeket. A Macrovision egyébként azt is kihangsúlyozta, hogy a SafeAudio semmilyen káros hatással sincs a zenei felvételek hangminőségére.

"Úgy gondolom, hogy a SafeAudio egy nagyon szörnyű technológia. Félelmetes, hogy egyesek olyan technológiák kifejlesztésével foglalkoznak, melyek szándékosan megfertőzik a zenei felvételeket. Én megértem a hanglemezipari cégeket, hogy megpróbálják megvédeni a CD-ket attól, hogy bárki fillérekért teljesen illegálisan lemásolja őket, azonban a SafeAudióval most nagyon mellélőttek. A zenei felvételek ily módon történő beszennyezése teljesen hibás lépés. Ez körülbelül olyan, mintha egy kiállításon darabokra tépnék a kiállított festményeket, csak azért, hogy még véletlenül se lopja el őket senki" - nyilatkozta Martin Colloms, egy angol hifi-szakértő.

Kulcsszavak: jog mp3 audio

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14