Orosz hackert tartóztattak le Las Vegasban

Előadás után letartóztatás

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 21. 12:50
Az amerikai szövetségi nyomozó hatóságok letartóztattak egy orosz számítógépes programozót a szerzői jogok megsértése miatt. Az igazságszolgáltatás példaértékű eljárást indított és ugyancsak mintául szolgáló ítéletet akar hozni az első ilyen bírósági ügyben.
A 26 éves moszkvai Dmitrij Szkljarov a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián vett részt, amelyen előadást is tartott. Oroszországba azonban már nem tudott hazatérni, és a szállodaszobáját sem tudta elhagyni, mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei őrizetbe vették.

A fiatalembert Las Vegasból San Franciscóba szállítják, ahol már korábban vádat emeltek ellene számítógépes programkalózkodás címén. Magánszemélyek már indítottak peres eljárást ilyen ügyben, de ez az első eset, amelyben szövetségi szinten, az úgynevezett digitális szerzői jogi törvény alapján járnak el.

Szkljarovra öt évig terjedő börtönbüntetés és akár 500 ezer dolláros pénzbírság vár, ha elítélik. A vád szerint a fiatalember olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlan felhasználók is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe Systems cég eBook Reader nevű programjával olvasható anyagokat, főleg pénzért megvásárolható digitális könyveket. A hackerprogram az eBook Reader által olvasható fájlokat átalakítja PDF-formátumú szövegekké, így azokba bármely PDF-olvasóval bele lehet tekinteni.

A moszkvai hackert foglalkoztató orosz komputeres cég, az ElcomSoft igazgatója csak annyi kommentárt fűzött az esethez, hogy az Adobe azért indított eljárást, mert nem képes megvédeni a saját programjait. Az ElcomSoft egy hónappal ezelőtt 99 dolláros áron dobta piacra Szkljarov hasznos "segédprogramját", de az Adobe tiltakozása után beszüntette a forgalmazást. Az Adobe már többször elérte, hogy az ElcomSoft honlapját bezárták az internetszolgáltatón keresztül. Az orosz cég véleményét erősítette meg Bruce Schneier amerikai kódolási szakértő, a Counterpane Internet Security internetes hálózatfigyelő cég szakembere: szerinte valóban arról van szó, hogy a szoftvergyártók a digitális szerzői jogi törvény mögé bújva rejtik el programjaik nem megfelelő szintű védettségét.

Kulcsszavak: +legfontosabb jog hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59