A kínai 3G szabványt támogatják Kínában

Kollár Csaba, 2001. július 23. 22:33
Kína, ellentétben Japánnal, jobban megőrizte függetlenségét, és emiatt a 3G fejlesztéseknél is saját szabványát részesíti előnyben a nyugati cégek ajánlatai helyett.
A kínai mobilkommunikációs piac egyfelől hatalmas lehetőség, másfelől azonban óvatosságra inti a vezeték nélküli iparág résztvevőit. A készülékgyártók az utóbbi időkben nem csak telefonokat gyártanak, hanem 3G berendezéseket is, melyektől világviszonylatban hatalmas bevételeket remélnek. A remények azonban a kínai piacon hamar szertefoszolhatnak, mivel a kínai fejlesztők saját alternatívákat dolgoztak ki a W-CDMA és a CDMA 2000 szabványokra, melyeket a nyugati világ több országában és Ázsia egyes területein is használnak. A kínai verzió neve TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code Division Multiple Access), és elemzők szerint “szakmailag legalább annyira jó, mint a nyugati szabványok”. Li Shihe a Kínai Akadémia Telekommunikációs Technológiák Intézetének vezető kutatója szerint “az eddigi tesztek a TD-SCDMA sikerét igazolják”. A nyugati cégek közül egyedül a Siemens fektetett pénzeket a fejlesztésekbe a Datang Telecoms céggel közösen.

Még nem világos, hogy a hivatalos kínai politikai légkör mely technológia/technológiák mellett kíván dönteni. Az ország tradíciókra épül, de e tradíciókhoz a keretet a politikai hatalom szolgáltatja. Az mindenesetre a 3G-t támogató TD-SCDMA mellett szól, hogy “helyi fejlesztés”, s tudvalevőleg a kínai vezetés előnyben részesíti az országon belüli fejlesztéseket az országon kívüliekkel szemben. “Kína továbbra is az egyik kulcsfontosságú piacunkat jelenti” – állítja James Borup az Ericsson képviseletében. Az mindenesetre csökkenti az Ericsson sikerét, hogy jelenleg még “nincs teljesen tisztában a TD-SCDMA szabvánnyal”. Ezzel szemben a Siemens, mely az utóbbi időben komoly versenytársa lett, már a kezdetektől bábáskodik a TD-SCDMA-nál. Az már most világos, hogy ha Kína e szabvány mellett dönt, akkor a Siemens lehet a térség vezető mobilkommunikációs cége a 3G területen.

Kulcsszavak: UMTS +fohir mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36